PCAP: captura de paquets, què és i què cal saber

Captura de paquets o PCAP (també coneguda com libpcap) és una interfície de programació d’aplicacions (API) que capta dades de paquets de xarxa en viu del model OSI Capes 2-7. Els analitzadors de xarxa com Wireshark creen fitxers .pcap per recollir i gravar dades de paquets d’una xarxa. PCAP inclou una varietat de formats, incloent-hi Libpcap, WinPcap, i PCAPng.


Aquests fitxers PCAP es poden utilitzar per veure paquets de xarxa TCP / IP i UDP. Si voleu registrar el trànsit de xarxa, haureu de crear un .pcapfile. Podeu crear un .pcapfile mitjançant un analitzador de xarxa o una eina d’esmicolat de paquets com Wireshark o tcpdump. En aquest article, veurem què és el PCAP i el seu funcionament.

Per què necessito utilitzar PCAP? 

PCAP és un recurs valuós per a l’anàlisi de fitxers i per controlar el trànsit de la vostra xarxa. Les eines de recollida de paquets com Wireshark us permeten recopilar trànsit de xarxa i traduir-lo a un format llegible per humans. Hi ha moltes raons per les quals PCAP s’utilitza per controlar xarxes. Alguns dels més comuns inclouen la supervisió de l’ús de l’ample de banda, la identificació de servidors DHCP malhumorats, la detecció de programari maliciós, resolució DNS i resposta a incidents.

Per als administradors de xarxa i investigadors de seguretat, l’anàlisi de fitxers de paquets és una bona manera de detectar intrusions de xarxa i d’altres activitats sospitoses. Per exemple, si una font envia un trànsit maliciós a la xarxa, podeu identificar-la a l’agent de programari i, a continuació, prendre mesures per solucionar l’atac..

Com funciona un sniffer de paquets?

Filtre de visualització de wireshark

Per capturar fitxers PCAP, heu d’utilitzar un sniffer de paquets. Un sniffer de paquets captura els paquets i els presenta de manera fàcil d’entendre. Quan utilitzeu un sniffer PCAP, el primer que heu de fer és identificar quina interfície voleu arrabassar. Si esteu en un dispositiu Linux, podríeu ser-ho eth0 o wlan0. Podeu seleccionar una interfície amb el botó comanda ifconfig.

Una vegada que sàpigues quina interfície vols olorar, pots triar quin tipus de trànsit vols controlar. Per exemple, si només voleu controlar els paquets TCP / IP, podeu crear regles per fer-ho. Moltes eines ofereixen filtres que us permeten controlar el trànsit que recopileu.

Per exemple, Wireshark us permet filtrar el tipus de trànsit que veieu amb filtres de captura i filtres de visualització. Els filtres de captura us permeten filtrar el trànsit que captureu i els filtres que us permeten filtrar el trànsit que veieu. Per exemple, podeu filtrar protocols, fluxos o amfitrions.

Un cop hàgiu recollit el trànsit filtrat, podeu començar a cercar problemes de rendiment. Per obtenir anàlisis més específics, també podeu filtrar els ports en origen i els ports de destinació per provar determinats elements de xarxa. Tota la informació capturada es pot utilitzar per solucionar problemes de rendiment de xarxa.

Versions de PCAP

Com s’ha esmentat anteriorment, hi ha molts tipus diferents de fitxers PCAP, inclosos:

  • Libpcap
  • WinPcap
  • PCAPng
  • Npcap

Cada versió té els seus propis casos d’ús i diferents tipus d’eines de control de xarxa admet diferents formes de fitxers PCAP. Per exemple, Libpcap és una biblioteca portàtil de codi obert c / C ++ dissenyada per a usuaris de Linux i Mac OS. Libpcap permet als administradors capturar i filtrar paquets. Les eines d’emplenat de paquets com tcpdump utilitzen el format Libpcap.

Per als usuaris de Windows, hi ha el format WinPcap. WinPcap és una altra biblioteca de captura de paquets portàtils dissenyada per a dispositius Windows. WinpCap també pot capturar i filtrar paquets recopilats de la xarxa. Eines com Wireshark, Nmap, i Esbufegar utilitzeu WinPCap per controlar els dispositius, però el protocol en si no s’ha suprimit.

El format de fitxer Pcapng o .pcap Captura de nova generació és una versió més avançada de PCAP que ve per defecte amb Wireshark. Pcapng pot capturar i emmagatzemar dades. El tipus de dades que recopila pcapng inclou una precisió de marca de temps ampliada, comentaris dels usuaris i estadístiques de captura per proporcionar a l’usuari informació addicional.

Eines com Wireshark utilitzen PCAPng perquè pot gravar més informació que PCAP. Tanmateix, el problema amb PCAPng és que no és compatible amb tantes eines com PCAP.

Npcap és una biblioteca d’enfonsament de paquets portàtils per a Windows produïda per Nmap, un dels més coneguts proveïdors d’embussos de paquets. La biblioteca és més ràpida i segura que WinpCap. Npcap té suport per a la injecció de captura de paquets de Windows 10 i loopback per tal que pugueu enviar i empaquetar paquets loopback. Npcap també és compatible amb Wireshark.

Avantatges de la captura de paquets i PCAP 

El major avantatge de la captura de paquets és que atorga visibilitat. Podeu utilitzar dades de paquets per identificar la causa principal dels problemes de la xarxa. Podeu supervisar les fonts de trànsit i identificar les dades d’ús d’aplicacions i dispositius. Les dades del PCAP us proporcionen la informació en temps real que necessiteu per trobar i resoldre problemes de rendiment per mantenir el funcionament de la xarxa després d’un esdeveniment de seguretat.

Per exemple, podeu identificar on un tros de malware va incomplir la xarxa fent un seguiment del flux de trànsit maliciós i altres comunicacions malicioses. Sense PCAP ni una eina de captació de paquets, seria més difícil fer un seguiment de paquets i gestionar els riscos de seguretat.

Com a format d’arxiu simple, PCAP té l’avantatge de ser compatible amb gairebé qualsevol programa d’enfocament de paquets que pugueu pensar, amb una gamma de versions per a Windows, Linux i Mac OS. La captura de paquets es pot desplegar en gairebé qualsevol entorn.

Desavantatges de la captura de paquets i del PCAP 

Tot i que la captura de paquets és una valuosa tècnica de control, però té les seves limitacions. L’anàlisi de paquets permet controlar el trànsit de la xarxa, però no ho controla tot. Hi ha molts ciberataques que no es posen en marxa mitjançant el trànsit de xarxa, per la qual cosa heu de disposar d’altres mesures de seguretat.

Per exemple, alguns atacants utilitzen USB i altres atacs basats en maquinari. Com a conseqüència, l’anàlisi de fitxers PCAP hauria de formar part de l’estratègia de seguretat de la vostra xarxa, però no hauria de ser la seva única línia de defensa..

Un altre obstacle important per a la captura de paquets és el xifrat. Molts atacants cibernètics utilitzen comunicacions xifrades per llançar atacs a les xarxes. El xifratge impedeix que el sniffer de paquets pugui accedir a les dades de trànsit i identificar atacs. Això vol dir que els atacs xifrats s’aniran caient sota el radar si confieu en PCAP.

També hi ha un problema amb on es troba el sniffer de paquets. Si un sniffer de paquets es col·loca a la vora de la xarxa, això limitarà la quantitat de visibilitat que té un usuari. Per exemple, l’usuari no pot detectar l’inici d’un atac de DDoS o un esclat de programari maliciós. A més, encara que estigueu recopilant dades al centre de la xarxa, és important que us assegureu que esteu recollint converses senceres en lloc de dades resumides..

Eina d’anàlisi de paquets de codi obert: Com fa servir Wireshark amb fitxers PCAP? 

Wireshark és l’analitzador de trànsit més popular del món. Wireshark utilitza fitxers .pcap per gravar dades de paquets que s’han extret d’una exploració de xarxa. Les dades de paquets es registren a fitxers amb extensió de fitxer .pcap i es poden utilitzar per trobar problemes de rendiment i ciberataques a la xarxa.

És a dir, el fitxer PCAP crea un registre de dades de xarxa que podeu veure a través de Wireshark. A continuació, podeu valorar l’estat de la xarxa i identificar si hi ha cap problema al servei que haureu de respondre.

És important tenir en compte que Wireshark no és l’única eina que pot obrir fitxers .pcap. Altres alternatives àmpliament utilitzades inclouen tcpdump i WinDump, eines de control de xarxa que també utilitzen PCAP per portar una lupa al rendiment de la xarxa.

Exemple d’eina d’anàlisi de paquets propietat

Monitor de rendiment de xarxa SolarWinds (PROVA GRATU )TA)

Captura de pantalla de SolarWinds Network Performance Monitor

SolarWinds Monitor de rendiment de xarxa és un exemple d’eina de control de xarxa que pot capturar dades PCAP. Podeu instal·lar el programari en un dispositiu i, a continuació, supervisar les dades de paquets extretes de tota la xarxa. Les dades del paquet us permetran mesurar el temps de resposta de la xarxa i diagnosticar els atacs.

L’usuari pot veure les dades de paquets a través de la secció Tauler de control de Qualitat de l’Experiència, que inclou un resum del rendiment de la xarxa. Les pantalles gràfiques faciliten la precisió de les punxes en el trànsit o el trànsit maliciós que podria indicar un atac cibernètic.

La disposició del programa també permet a l’usuari diferenciar les aplicacions per la quantitat de trànsit que processa. Factors com Temps de resposta mitjà de la xarxa, Temps mitjà de resposta de l’aplicació, Volum total de dades, i Total de transaccions ajudeu l’usuari a mantenir-se al dia amb els canvis a la xarxa a mesura que es produeixin en directe. També hi ha una prova gratuïta de 30 dies disponible per a la seva descàrrega.

SolarWinds Monitor de rendiment de la xarxa. Descarrega la prova gratuïta de 30 dies

Anàlisi de fitxers PCAP: atacs en el trànsit de xarxa 

L’escombrat de paquets és una necessitat per a qualsevol organització que tingui xarxa. Els fitxers PCAP són un d’aquests recursos que els administradors de xarxa poden utilitzar per agafar un microscopi per realitzar rendiment i descobrir atacs. La captura de paquets no només ajudarà a arribar al final de la causa principal dels atacs, sinó que també ajudarà a solucionar problemes de rendiment lent..

Les eines de captura de paquets de codi obert com Wireshark i tcpdump proporcionen als administradors de xarxa les eines per solucionar el mal rendiment de la xarxa sense gastar una fortuna. També hi ha una varietat d’eines propietàries per a empreses que volen una experiència d’anàlisi de paquets més avançada.

Mitjançant l’energia dels fitxers PCAP, l’usuari pot iniciar la sessió en un sniffer de paquets per recopilar dades de trànsit i veure on es consumeixen recursos de xarxa. Si utilitzeu els filtres adequats també us serà molt més fàcil eliminar el soroll blanc i incloure les dades més significatives.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me