A janë të ligjshme VPN në vendin tim? 197 vende kontrollohen


Qindra miliona njerëz përdorin Rrjete Virtuale Private në çdo vend në tokë. Por nëse bisedoni me njerëzit në lidhje me VPN në ose jashtë linje, çështja e ligjshmërisë ende lind. Njerëzit kanë idenë se përdorimi i VPN për të fshehur identitetin dhe të dhënat tuaja është në kundërshtim me ligjin, dhe kjo çaktivizon shumë përdorues të mundshëm. Pra, a janë VPN-të legale apo jo?

Kjo hasje globale e përhapjes’ka qenë në mënyrë perfekte. Statusi ligjor i VPN-ve ndryshon nga një vend në tjetrin, me disa kombe në të vërtetë imponojnë ndalime në këto mjete thelbësore të sigurisë. Kështu që ne menduam ne’d ofroni një përmbledhje të dobishme të gjendjes në disa nga juridiksionet më të rëndësishme. Në këtë mënyrë, përdoruesit e VPN mund të dinë saktësisht se ku qëndrojnë para se të hapin zjarr klientin e tyre.

A është legal VPN? Kuptimi i ligjit

Përgjigja e thjeshtë për pyetjen është e ligjshme VPN është po, ato janë plotësisht të mira për t’u përdorur, dhe askush nuk duhet të shqetësohet për instalimin e një klienti dhe mbrojtjen e veprimtarisë së tyre në internet.

Sidoqoftë, ti’ndoshta me mend se atje’është një kapje Në disa vende të botës, përgjigjja për një ligj të VPN është shumë e ndryshme. ne’Do ta shikoni më hollësisht situatën në regjimet shtypëse. Tani për tani, ajo’enoughshtë e mjaftueshme të theksohet se nëse jetoni në një vend me një shtet mbikëqyrje dhe dëshironi të mbani kapakun për lëvizjet e demokracisë, mjetet e intimitetit ndoshta nuk janë’diçka që qeveria pëlqen të inkurajojë.

Në vende si Suedia, Sh.B.A ose Australia, gjërat janë të ndryshme. Në ato vende, përdorimi i një VPN është plotësisht i ligjshëm, pavarësisht nga sa mund të keni dëgjuar. Që nga krijimi i VPN-ve, situata ka qenë e paqartë nëse është e paligjshme të përdorni një VPN. Por arsyeja nuk ka asnjë lidhje me vetë VPN-të.

Në vendet si Suedia, Sh.B.A ose Australia, përdorimi i një VPN është plotësisht i ligjshëm.

Në vend të kësaj, polemikat kanë qenë gjithmonë rreth asaj se si njerëzit përdorin VPN. Kur ju mund të fshehni identitetin tuaj dhe aktivitetin në internet, ai me siguri ka potencialin për të ndihmuar kriminelët. Dhe VPN-të janë përdorur nga të gjitha llojet e njerëzve për veprimtari të paligjshme, nga aktivitete relativisht të padëmshme, si përplasja e një filmi ose dy ose marrja në sipërfaqe e geoblocks Netflix, deri tek vepra të rënda siç janë tregtia ndërkombëtare e drogës..

VPN-të janë përdorur për veprimtari të paligjshme, nga përrua deri tek vepra të rënda siç janë tregtia ndërkombëtare e drogës.

Gjë për të kujtuar nëse ju’jeni i shqetësuar për pyetjen është VPN ilegal është se ato vepra penale janë të kriminalizuara, jo VPN. që’nuk ndryshoi kurrë, dhe nuk ndodh’duket se ka të ngjarë të ndryshojnë në të ardhmen e afërt.

Disa nga kombet janë përpjekur të krijojnë ndalime batanije. Për shembull, Uganda’Qeveria është përpjekur të sigurojë kontroll të plotë mbi ueb, duke parë VPN-të si një armik politik kritik. Por Irani ka synuar vetëm disa VPN ndërsa i ka lënë të tjerët të funksionojnë normalisht.

Për shkak të kësaj, mund të jetë mjaft konfuze për udhëtarët kur pyesin nëse është e paligjshme të përdorni një VPN. Për shembull, disa republika post-sovjetike ndalojnë VPN-të (siç është Turkmenistani) ndërsa shumica e donit’t. Në Lindjen e Mesme, disa kombe arabe si Oman kanë qasje të kufizuar në VPN, por Arabia Saudite nuk e ka’t, pavarësisht se ka një sistem politik mjaft shtypës. Kjo e bën thelbësore për të kontrolloni situatën në çdo vend që vizitoni, vetëm për të qenë i sigurt.

Dhe mbani mend, vetëm sepse një vend nuk ka’ndalimi i VPN-ve nuk ka’Do të thotë që ju mund të bëni gjithçka që ju pëlqen në lidhjen tuaj private. Arabia Saudite mund të lejojë VPN për arsye pragmatike, por nëse grupet pro-demokracisë filluan t’i përdorin ato, kjo lehtë mund të ndryshojë.

Ekzistojnë gjithashtu vende relativisht demokratike ku përgjigja për të përdorur një legal VPN mund të ndryshojë shpejt. Për shembull, Koreja e Jugut’Opozita konservatore ka kërkuar prej kohësh të ashpërsojë mënyrën se si të rinjtë përdorin internetin.

Kuptimi i botës së VPN-ve: një vend sipas vendit udhëzues

Vendet më poshtë janë renditur sipas nivelit të kufizimit, duke filluar nga ato më pak të kontrolluara dhe duke përfunduar me ato ku përdorimi i një VPN është krejtësisht i paligjshëm. Ne do të azhurnojmë listën me kalimin e kohës, kështu që sigurohuni që të vizitoni përsëri për të mësuar rreth situatës më të fundit në secilin prej 197 vendeve kur bëhet fjalë për përdorimin e shërbimeve VPN.

Logoja e Brazilit Brazil

status: juridik

Në përgjithësi Brazili ka një reputacion të mirë për të garantuar lirinë në internet, dhe tifozët e intimitetit do të jenë të lumtur të dinë që Rrjetet Virtuale Private janë të mirëseardhura zyrtarisht.

Sidoqoftë, jini të vetëdijshëm që ka pasur përpjekje nga ligjvënësit për të kufizuar hyrjen në Instagram, dhe politikat e qeverisë autoritare Bolsonaro mund të shtrihen edhe në sferën dixhitale.

Kinë Kinë

status: Ligjor, por i rregulluar shumë

Fatkeqësisht, bota’vendi më i populluar është gjithashtu një nga më shtypës kur bëhet fjalë për shërbimet dixhitale. Faqet si Twitter, Facebook, YouTube, WhatsApp dhe Instagram janë ndaluar në mënyrë rutinore në Kinë. Po në lidhje me Rrjetet Virtuale Private?

Interesante, kjo është një zonë gri. Për një kohë të gjatë, qeveria bashkëjetoi relativisht paqësisht me përdoruesit e VPN. Në një farë mase, autoritetet kineze e kuptuan që firmat e teknologjisë dhe të huajt në vend kishin nevojë për aksesin e siguruar nga VPN, dhe përdorimi ishte mjaft i rrallë në mesin e njerëzve të zakonshëm kinezë për të lejuar përdoruesit njëfarë lirie. Sidoqoftë, në prill 2018 gjërat filluan të ndryshojnë.

Duke kërkuar të forcojë procedurat e tyre të censurës, qeveria njoftoi një ndalim për të gjithë “jo-miratuar” VPN. Shumë shpejt pas kësaj, të gjitha VPN-të u zhdukën nga Kina’s Apple Store, i cili kishte qenë një prizë kryesore për të gjitha llojet e kompanive VPN.

Më 31 Mars 2018, Pekini vendosi një seri rregullash për ta bërë më të vështirë hyrjen në VPN nëpër Kinë. Shteti krijoi kategoritë e “i autorizuar” dhe “i paautorizuar” ofruesit dhe e bëri të paligjshëm përdorimin e këtyre të fundit. ISP-të në pronësi të shtetit gjithashtu u drejtuan të ndërmarrin hapa për të kundërshtuar të gjitha Rrjetet Virtuale Private, pavarësisht nëse ato ishin të autorizuara.

megjithatë, shumë ofrues të tillë si NordVPN mbeten aktivë dhe të arritshëm. Duket sikur shteti kinez ka vënë në shënjestër përdoruesit lokalë ndërsa toleron përdorimin nga të huajt dhe bizneset. Pra, ndërsa VPN-të janë teknikisht të ndaluara, ato ende përdoren gjerësisht.

Ndërsa miliona njerëz kinezë përdorin VPN në baza ditore për të gjitha llojet e arsyeve, situata ligjore atje ka qenë shumë më e ngatërruar sesa në Evropë ose Sh.B.A për ca kohë.

Meqenëse interneti u bë një pjesë e vendosur e jetës kineze, qeveria në Pekin ka kërkuar të ruajë një “Firewall i Madh i Kinës” në mbrojtur përdoruesit kinezë nga ndikimet e jashtme.

E gjithë kjo tingëllon sikur Pekini ka vulosur lirinë e siguruar nga VPN. Por a do të thotë që të gjithë VPN-të tani janë të paligjshme në Kinë? Në fakt, gjërat nuk janë’t kaq prerë.

Që prej prillit 2018, përdoruesit brenda Kinës kanë raportuar shumë pak ndërprerje në përvojën e tyre të VPN. Shumë VPN që punojnë jashtë Kinës nuk kanë punuar kurrë brenda Popullit’Republika s. Por ato që bënë (siç janë ExpressVPN ose NordVPN) vazhdoni të operoni dhe fitoni përdorues të rinj. Pra, implikimi është që Pekini ka lagur ashpërsinë e ligjit të tyre antipërpunues.

Ende, statusi juridik i VPN-ve është sqaruar. Kina tani zyrtarisht ndalon përdorimin e VPN, sidomos në zona të ndjeshme si Xinjiang ku separatistët mund të përdorin aplikacione për privatësinë për të organizuar protesta. Dhe individëve kinezë nuk këshillohet të përdorin VPN pa kuptuar rreziqet që ata kryejnë.

Qasja në internet kineze operon në nivele të ndryshme, pavarësisht se çfarë thotë sistemi ligjor.

Por për të huajt dhe firmat ndërkombëtare që punojnë në Kinë, gjërat janë të ndryshme. ajo’anshtë një fakt i pakëndshëm i jetës, por qasja kineze në internet operon në nivele të ndryshme, përkundër asaj që thotë sistemi ligjor.

Flamuri i Indisë Indi

status: juridik

Hasni në Indi’ka bërë ndonjë lëvizje drejt ndalimit të Rrjeteve Virtuale Private dhe është një nga sektorët’tregjet më të mëdha të rritjes. Sidoqoftë, qeveria nuk është’angazhohet domosdoshmërisht për lirinë e internetit për një afat të gjatë. Në vitin 2015 u vendosën masa për të kufizuar qasjen në përmbajtje të të rriturve, dhe New Delhi rregullisht rregullon në internet “shutdowns” në rajone të paqëndrueshme si Kashmir.

Pra, ndërsa Rrjetet Virtuale Private janë plotësisht të bukura për momentin, mund të ketë çështje në të ardhmen.

Iran Iran

status: i paligjshëm

Republika Islamike nuk është’t njohur për mbrojtjen e plotë të informacionit falas, dhe kjo armiqësi përfundimisht shtrihet në intimitetin në internet.

Pas episodeve të protestave antiqeveritare në 2017-2018, Teherani ka forcuar censurën e saj të faqeve perëndimore si Telegram apo Instagram, dhe VPN-të kanë rënë edhe nën karriget e saj.

Legjislacioni e ka fuqizuar qeverinë të heqë dorë nga trafiku i koduar. Edhe pse shumë njerëz kanë vënë në dyshim se sa efektive mund të jenë ato masa në një ekonomi moderne dixhitale, Irani është akoma një vend i rrezikshëm për të përdorur mjetet e intimitetit në internet. Duke kërkuar të kontrollojë rrjedhën e lajmeve, Irani’qeveria s rrëzohet në VPN individuale, por tolerojnë disa ofrues të caktuar.

Irak

status: i paligjshëm

Duke përmendur shqetësimet e sigurisë, qeveria irakene rregulloi shumë internetin në vitin 2014. VPN-të janë të ndaluara në mënyrë që aktivitetet terroriste të mund të monitorohen. Kjo përfshin jo vetëm qytetarët por edhe ata që po vizitojnë Irakun.

Korea e Veriut

status: i paligjshëm

Unuditërisht, VPN janë jashtë kufijve për disa individë me qasje në internet në Korenë e Veriut. Turistët ndoshta do të jenë në gjendje të përdorin VPN-të e tyre në pronësi. Prandaj duhet të merrni një para se të vizitoni.

Oman

status: Ligjor por i rregulluar

Oman ndaloi VPN-të në 2010, por vetëm për individët. Kompanitë ende mund t’i përdorin ato lirshëm, por më parë duhet të marrin një leje. Përdorimi i një VPN pa leje në Oman mund të rezultojë në një Rial 500 Omani (1.300 dollarë) gjobë për individët ose një 1,000 (2,600 dollarë) Rial Omani për kompanitë. Përdorimi i një VPN të aprovuar nga qeveria do të nënkuptojë ata të mbajnë të gjitha logot për ju.

Rusi Rusi

status: Ligjor por i rregulluar

Ndërsa Rusia ka një skenë të lulëzuar të teknologjisë, qeveria ka marrë një qëndrim mjaft armiqësor ndaj VPN-ve. Në Rusi, përdoruesit mund të përdorin vetëm ofruesit e autorizuar zyrtarisht, që gati sigurisht do të thotë “ofruesit me prapavijë që FSB mund të përdorin për të hyrë në trafik konfidencial.”

Kjo u kodifikua nga një ligj i vitit 2017, i cili fuqizoi Roskomnadzor’ agjenci për të detyruar VPN të ndalojnë faqe të caktuara në internet. Kjo ndoshta do të thotë që politikat e prerjeve do të kërkohen për të përcaktuar se kush kërkon qasje në faqet e internetit të tilla. Pra, nëse keni ndërmend të shfletoni në internet në Moskë, jini të vetëdijshëm që këto VPN janë me shumë mundësi të rrezikohen.

Ky ligj duket se bën VPN ilegale nëse nuk punojnë ngushtë me vendin’rregullatori i mediave.

Arabia Saudite Arabia Saudite

status: Ligjor por i rregulluar

Mbretëria e shkretëtirës është e ngjashme me Kinën, në atë kohë Rrjetet Virtuale Private nuk inkurajohen zyrtarisht, ato janë akoma teknikisht të arritshme për banorët dhe të huajt.

Arabia Saudite ndalon rregullisht faqet e internetit (me një regjistër prej 400,000 siteve të bllokuara dhe numërimit). Thingdo gjë nga distanca radikale ose e orientuar nga të rriturit mbyllet me shpejtësi nga shteti, dhe ata që kanë hyrë në faqet si kjo po marrin një rrezik të madh, pavarësisht nëse përdorin ose jo një Rrjet Virtual Privat.

Turqi Turqi

status: I paligjshëm, por i arritshëm

Pas tentativës për grusht shteti kundër qeverisë Erdogan në 2016, Ankaraja vendosi disa nga kufizimet më të rënda në Rrjetin Virtual Privat dhe përdorimin e Tor në botë. Kjo u kombinua me ndalime me shumicë për shërbime si Facebook dhe Twitter, së bashku me mijëra faqe që lidhen me Erdogan’kundërshtarët.

aktualisht, Rrjetet Virtuale Private janë zyrtarisht të ndaluara në Turqi. Por, si me vendet si Kina, ekzistojnë mënyra rreth kufizimeve, dhe shumë ofrues kryesorë vazhdojnë t’u ofrojnë qasje klientëve të tyre turq.

VPNpro.com rekomandon: VPN më e mirë për Turqinë

Turkmenistan

status: i paligjshëm

Vendi lejon vetëm një ISP, e cila drejtohet nga qeveria dhe kufizon shumë lirinë e qytetarëve për të hyrë në informacion nga jashtë.

Të gjitha përpjekjet për të përdorur një proxy ose një VPN janë të bllokuara. Mund të rezultojë gjithashtu në një skenar të shkëlqyer ose në rastin më të keq, një vizitë në Ministrinë e Sigurisë Kombëtare për të pasur një bisedë jo aq miqësore.

Uganda

status: Ligjor (tani për tani)

2018’Përplasja më e keqe e VPN-së ndodhi në Uganda, ku qeveria Museveni është përpjekur të pohojë kontroll i plotë mbi internetin, me rezultate të përziera. Ndërsa përdorimi i VPN është akoma legal, një taksë prej 200 Uganda (0,05 dollarë) duhet të paguhet çdo ditë nga kushdo që dëshiron të përdorë mediat sociale si Facebook ose Twitter. Natyrisht, kjo do të thoshte rritje të përdorimit të VPN sepse pagimi i rreth 20 dollarëve në vit nuk është një shumë e parëndësishme në një vend ku të ardhurat mesatare janë më pak se 140 dollarë në muaj.

Qeveria po bën presion në ISP-të për të ndaluar përdorimin e VPN-ve, kështu që shanset janë që ne do të shtojmë një vend tjetër në një listë të atyre ku VPN-të janë të paligjshme në vitin 2020.

Emiratet e Bashkuara Arabe

status: Ligjor por i rregulluar

Ligji Nr 5 i Krimit Kibernetik (2012) ndaloi shumicën e VPN-ve për individë, megjithëse shteti ka lejuar që disa VPN të operojnë që nga atëherë rast pas rasti. Kjo do të thotë që shumica e institucioneve dhe punonjësit e tyre mund të përdorin VPN, por vetëm për qëllime të lidhura me punën.

Logoja e SHBA Shtetet e Bashkuara të Amerikës

status: juridik

Si “Tokë e Lirë,” do të prisnit që Amerika të mbrojë të drejtat e përdoruesve të Rrjetit Virtual Privat dhe ju’d të jenë gjerësisht të sakta. Nuk ka ligje që ndalojnë përdorimin e Rrjeteve Virtuale private dhe anonimizimit të IP. Megjithatë, shumë njerëz janë skeptikë për VPN-të me bazë në SH.B.A. Pse eshte kjo?

Ështja është se ndërsa përdorimi i VPN-ve është legal në SH.B.A., mjaft praktika të zakonshme në internet nuk janë. Për shembull, shkarkimi i përruave të mbrojtur nga të drejtat e autorit është i paligjshëm, dhe statusi i shmangies së bllokimit të gjeo-bllokimit është i errët.

Për më tepër, Zbulimet e Snowden në 2013 ekspozuan një rrjet gjithëpërfshirës të mbikëqyrjes së shtetit duke arritur në ISP dhe madje edhe sistemet operative të Windows. Dhe VPN-të me qendër në SH.B.A. mund të komprometohen nga ajo kulturë mbikëqyrjeje.

Për disa arsye, përdoruesit e VPN në Shtetet e Bashkuara shpesh duket se shqetësohen më shumë për ligjshmërinë e VPN-ve sesa në Evropë ose Azi. Kjo mund të ketë lidhje me zbulimet e fundit të spiunimit të NSA-së ose mundësinë për ndjekjen penale të shkelësve të së drejtës. Sido që të jenë shkaqet, ende duket se ka nevojë për të siguruar përdoruesit amerikanë në lidhje me situatën e tyre ligjore.

Për të përsëritur: atje’Një përgjigje shumë e qartë për pyetjen është VPN e paligjshme në zonat e Sh.B.A. Jo, duke përdorur një VPN isn’t paligjshme fare. Po të ishte, shumë prej vendit’Kompanitë më të mëdha do të duhet të pranojnë fajësinë për përdorimin e VPN-ve të lejuara për të lejuar punë në distancë.

për më tepër, shumë VPN kryesore janë të vendosura në Shtetet e Bashkuara. Nëse VPNs ishin të ndaluara, emrat kryesorë si IPVanish, LiquidVPN dhe TorGuard do të duhej të mbyllnin dyqanin, por atje’nuk ka shenjë të ndonjë lëvizje jashtë vendit për të kryer operacionet e tyre.

Sidoqoftë, ka pasur disa shenja shqetësuese në të kaluarën. Në vitin 2013, një histori u shfaq në lidhje me një çështje gjyqësore ku një Amerikan u ndoq penalisht për ndryshimin e adresës së tij IP për të vizituar një faqe në internet që ai ishte ndaluar më parë nga.

Kjo çështje (dhe çështja e lidhur me Aaron Schwarz) ngjalli diskutime të gjalla në lidhje me ligjshmërinë e shërbimeve VPN. Por që nga ajo kohë, gjërat janë qetësuar dhe shumë pak raste të ngjashme janë shfaqur. Dhe në çdo rast, çështja nuk ishte’t Përdorimi i VPN, por përfaqësimi mashtrues. Përsëri, kjo është diçka që VPN mund të lehtësojë, ndërsa përdorimi i VPN në vetvete nuk është prekur kurrë.

Zimbabve

status: i paligjshëm

Pas mediave sociale, ka ardhur koha që qeveria e Zimbabve të ndalojë gjithashtu VPN-të, veçanërisht sepse ato janë përdorur për të hyrë në të parët. Urdhri është duke u ekzekutuar nga ISP-të lokale (ofruesit e shërbimeve të Internetit). ajo’Ende nuk dihet se sa VPN janë bllokuar që nga 17 janari, por ne’do t’ju mbajë të azhurnuar.

Legjislacioni i VPN në të gjithë botën: fakte dhe shifra

Kur i shohim të gjitha 197 vendet, ne’jam i kënaqur që në përgjithësi, shumica dërrmuese nuk ka asgjë kundër jush duke përdorur një VPN. atje’vetëm katër atje ku është’Ndalohet rreptësisht e ndaluar, dhe gjashtë të tjera aty ku është’s në një zonë gri dhe përdorimi i një VPN mund të jetë problematik në rastin më të mirë ose të shkaktojë çështje me autoritetet në rastin më të keq. Në total, vetëm pak më shumë se 5% e vendeve nuk janë miqësore me VPN.

Sidoqoftë, nëse kontrollojmë se sa njerëz në të vërtetë jetojnë në këto kushte jo aq liberale, do të gjejmë gati 1,818,000,000 njerëz. Dhe ajo’për rreth një e katërta e popullsisë totale që ka kufizuar ose pa qasje në VPN. Pra, siç shohim nga këto numra, sigurisht që ka vend për përmirësime. Dhe ne’po flasin jo vetëm për regjimet jodemokratike.

A janë legalë VPN në vendin tim?

Ndërkohë, le’kontrolloni listën e plotë të vendeve dhe shikoni se përdorimi i një VPN nuk do t’ju shkaktojë telashe dhe ku duhet të tregoheni më të kujdesshëm në lidhje me këtë.

Më poshtë është tabela e plotë e 197 vendeve të renditura sipas alfabetit dhe statusi aktual ligjor i përdorimit të VPN në to.

A janë të ligjshme VPN në këtë vend?
Afganistanshenjë kontrolli
Shqipërishenjë kontrolli
Algjerishenjë kontrolli
Andorrashenjë kontrolli
Angolëshenjë kontrolli
Antigua dhe Barbudashenjë kontrolli
Argjentinëshenjë kontrolli
Armenishenjë kontrolli
Australishenjë kontrolli
Austrishenjë kontrolli
Azerbaixhanshenjë kontrolli
Bahamasshenjë kontrolli
Bahrainshenjë kontrolli
Bangladeshshenjë kontrolli
Barbadosshenjë kontrolli
BjellorusiBanned
Belgjikëshenjë kontrolli
Belizeshenjë kontrolli
Beninshenjë kontrolli
Butanshenjë kontrolli
Bolivishenjë kontrolli
Bosnja dhe Hercegovinashenjë kontrolli
Botsvanëshenjë kontrolli
Brazilshenjë kontrolli
Bruneishenjë kontrolli
Bulgarishenjë kontrolli
Burkina Fasoshenjë kontrolli
Burundishenjë kontrolli
Kepi ​​Verde (Cabo Verde)shenjë kontrolli
Kamboxhishenjë kontrolli
Kamerunshenjë kontrolli
Kanadëshenjë kontrolli
Republika Qendrore e Afrikës (CAR)shenjë kontrolli
Çadshenjë kontrolli
Kilishenjë kontrolli
KinëE kufizuar
Kolumbishenjë kontrolli
Komorashenjë kontrolli
Republika Demokratike e Kongosshenjë kontrolli
Republika e Kongosshenjë kontrolli
Kosta Rikashenjë kontrolli
Cote d’Ivoireshenjë kontrolli
Kroaciashenjë kontrolli
Kubëshenjë kontrolli
Qiproshenjë kontrolli
Republika Çekeshenjë kontrolli
Danimarkëshenjë kontrolli
Djiboutishenjë kontrolli
Dominicashenjë kontrolli
Republika Domenikaneshenjë kontrolli
Ekuadorshenjë kontrolli
Egjiptshenjë kontrolli
El Salvadorshenjë kontrolli
Guinea Ekuatorialeshenjë kontrolli
Eritreashenjë kontrolli
Estonishenjë kontrolli
Eswatini (dikur Swaziland)shenjë kontrolli
Etiopishenjë kontrolli
Fijishenjë kontrolli
Finlandëshenjë kontrolli
Francëshenjë kontrolli
Gabonshenjë kontrolli
Gambiashenjë kontrolli
Gjeorgjishenjë kontrolli
Gjermanishenjë kontrolli
Ganashenjë kontrolli
Greqishenjë kontrolli
Grenadashenjë kontrolli
Guatemalashenjë kontrolli
ginishenjë kontrolli
Guinea-Bissaushenjë kontrolli
Guyanashenjë kontrolli
Haitishenjë kontrolli
Hondurasshenjë kontrolli
Hungarishenjë kontrolli
Islandëshenjë kontrolli
Indishenjë kontrolli
Indonezishenjë kontrolli
IranE kufizuar
IrakBanned
Irlandëshenjë kontrolli
Izraelshenjë kontrolli
Italishenjë kontrolli
Xhamaikashenjë kontrolli
Japonishenjë kontrolli
Jordanshenjë kontrolli
Kazahstanshenjë kontrolli
Kenyashenjë kontrolli
Kiribatishenjë kontrolli
Kosovëshenjë kontrolli
Kuwaitshenjë kontrolli
Kirgistanshenjë kontrolli
Laosshenjë kontrolli
Letonishenjë kontrolli
Libanshenjë kontrolli
Lesotoshenjë kontrolli
Liberishenjë kontrolli
Libishenjë kontrolli
Liechtensteinshenjë kontrolli
Lituanishenjë kontrolli
Luksemburgshenjë kontrolli
Maqedonia e Veriutshenjë kontrolli
Madagaskarshenjë kontrolli
Malawishenjë kontrolli
Malaysiashenjë kontrolli
Maldivesshenjë kontrolli
Malishenjë kontrolli
Maltëshenjë kontrolli
Ishujt Marshallshenjë kontrolli
Mavritanishenjë kontrolli
Mauritiusshenjë kontrolli
Meksikëshenjë kontrolli
Mikronezishenjë kontrolli
Moldovëshenjë kontrolli
Monacoshenjë kontrolli
Mongolishenjë kontrolli
Mali i Zishenjë kontrolli
Marokshenjë kontrolli
Mozambikshenjë kontrolli
Myanmar (ish Burma)shenjë kontrolli
Namibiashenjë kontrolli
Naurushenjë kontrolli
Nepalshenjë kontrolli
Holandëshenjë kontrolli
Zelanda e Reshenjë kontrolli
Nikaraguashenjë kontrolli
Nigershenjë kontrolli
Nigerishenjë kontrolli
Korea e VeriutBanned
Norvegjishenjë kontrolli
OmanE kufizuar
Pakistanshenjë kontrolli
Palaushenjë kontrolli
Palestinëshenjë kontrolli
Panamashenjë kontrolli
Papua Guinea e Reshenjë kontrolli
Paraguajshenjë kontrolli
Perushenjë kontrolli
Filipinetshenjë kontrolli
Polonishenjë kontrolli
Portugalishenjë kontrolli
Qatarshenjë kontrolli
Rumanishenjë kontrolli
RusiE kufizuar
Rwandashenjë kontrolli
Shën Kits dhe Nevisshenjë kontrolli
Shën Luciashenjë kontrolli
Shën Vincent dhe Grenadinetshenjë kontrolli
Samoashenjë kontrolli
San Marinoshenjë kontrolli
Sao Tome dhe Principeshenjë kontrolli
Arabia Sauditeshenjë kontrolli
Senegalshenjë kontrolli
Serbiashenjë kontrolli
Seychellesshenjë kontrolli
Sierra Leoneshenjë kontrolli
Singaporeshenjë kontrolli
Slovakiashenjë kontrolli
Slloveniashenjë kontrolli
Ishujt Solomonshenjë kontrolli
Somaliashenjë kontrolli
Afrika e Jugutshenjë kontrolli
Korea e jugutshenjë kontrolli
Sudani i Jugutshenjë kontrolli
Spanjëshenjë kontrolli
Sri Lankashenjë kontrolli
Sudanshenjë kontrolli
Surinameshenjë kontrolli
Suedishenjë kontrolli
Switzerlandshenjë kontrolli
Siriashenjë kontrolli
Taiwanshenjë kontrolli
Taxhikistanshenjë kontrolli
Tanzaniashenjë kontrolli
Tajlandëshenjë kontrolli
Timor-Lesteshenjë kontrolli
Togoshenjë kontrolli
karrocë me dy rrotashenjë kontrolli
Trinidad dhe Tobagoshenjë kontrolli
Tunizishenjë kontrolli
TurqiE kufizuar
TurkmenistanBanned
Tuvalushenjë kontrolli
Ugandashenjë kontrolli
Ukrainëshenjë kontrolli
Emiratet e Bashkuara Arabe (Emiratet e Bashkuara Arabe)E kufizuar
Mbretëria e Bashkuar (MB)shenjë kontrolli
Shtetet e Bashkuara të Amerikës (SHBA)shenjë kontrolli
Uruguayshenjë kontrolli
Uzbekistanshenjë kontrolli
Vanuatushenjë kontrolli
Qyteti i Vatikanit (Selia e Shenjtë)shenjë kontrolli
Venezuelashenjë kontrolli
Vietnamshenjë kontrolli
Jemenshenjë kontrolli
Zambiashenjë kontrolli
ZimbabveBanned
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map