A përdor një VPN të dhëna?


Nëse katër letra mund të përmbledhin botën moderne, “të dhëna” do të ishte goxha afër markës.

ne’vazhdimisht u tha që kjo është epoka e Big Data dhe se e jona “të dhënat e veta” janë po aq të rëndësishme sa trupat dhe mendjet tona. Dhe ne’gjithashtu u këshilluam t’i mbajmë të dhënat tona të mbrojtura nga afër, me arsye të mirë. Shkelja e të dhënave mund të shkatërrojë financat tona dhe të çojë në vjedhje identiteti, pra’këshilla që ia vlen të merren.

Rrjetet Virtuale Private (VPN) janë në krye të listës kur bëhet fjalë për sigurinë e të dhënave. Por si përdorin këto aplikacione të dhënat? A janë ato të dhënat e pajisjeve celulare dhe a do të ndikojnë në faturat e të dhënave tuaja?

Ky blog do të shpjegojë gjithçka që duhet të dini rreth përdorimit të të dhënave VPN. Shpresojmë, ne mund të shpërndajmë disa mite dhe t’i vendosim gjërat drejt, duke ju ndihmuar të gjeni VPN ideale për nevojat tuaja të sigurisë.

A përdor një VPN të dhëna?

VPN-të kanë për qëllim të kodojnë të dhënat që ju dërgoni dhe të anonimoni identitetin tuaj në internet. Këto karakteristika bëjnë që disa njerëz të argumentojnë se VPN mund të fshehin sasinë e të dhënave që përdorni nga ISP-të ose ofruesit e lëvizshëm.

Kjo mund të hapë rrugën për të ulur faturat gjatë punës rreth politikave të mbulimit të të dhënave të përdorura nga shumë ISP si pjesë e strukturave të tyre të niveleve të pagesave..

Por a është e vërtetë? Epo, një gjë duhet të kuptohet menjëherë: përgjigja e pyetjes së “a përdor VPN të dhëna” është: po Trafiku i koduar nga VPN duhet të kalojë në ISP-në tuaj’serverat s përpara se të mund të përpunohen nga serverët VPN. që’s vetëm një aspekt i pashmangshëm i uebit’arkitektura.

Kur të dhënat tuaja rrjedhin nëpër ISP ose kompaninë tuaj celular’Servers, ajo fitoi’të jetë e mundur të zbuloni se çfarë përmban. Mund të mbështeteni në VPN tuaj për të koduar informacionin. Por përdorimi i të dhënave VPN është shumë më i vështirë për t’u fshehur.

ISP-ja juaj do të jetë në gjendje të monitorojë sasinë e papërpunuar të të dhënave që po dërgoni dhe merrni. Pra, në teori, faturat tuaja nuk duheshin’t reduktohet ose rritet nga përdorimi i VPN. Por kjo’nuk është saktësisht e gjithë historia.

A rrit një VPN përdorimin e të dhënave?

Për një gjë, VPN-të mund të rrisin sasinë e të dhënave që konsumoni, duke çuar në fatura më të larta mujore.

Pse eshte kjo? Epo, përgjigja qëndron në mënyrën se si VPN-të encryptojnë të dhënat tuaja. Kriptimi gjithmonë vjen me një çmim. Kur të dhënat janë të koduara, ato pothuajse gjithmonë bëhen “më e madhe” sesa origjinali, duke zënë më shumë bandwidth.

Madhësia e kësaj “çmim” varet nga efikasiteti i enkriptimit që përdoret, por mund të funksionojë deri në 15% të gjerësisë së përgjithshme të bandës suaj. që’ashtë një pjesë e madhe e të dhënave – veçanërisht për përruesit ose tifozët e streaming.

Cili protokoll VPN përdor më pak të dhëna?

Të gjithë VPN-të përdorin protokolet për të mbështetur të dhënat në “tunele” të cilat sigurojnë se është e sigurt pasi endet rruga e saj rreth rrjetit. Por jo të gjithë protokollet janë të barabartë, dhe disa përdorin shumë më pak të dhëna se të tjerët.

Për shembull, Protokolli i Tunneling më i vjetër (Point to Point) (PPTP) mbetet një nga më të shpejtë në dispozicion. Sidoqoftë, mund të mos jetë shumë e sigurt. Në fakt, nëse po transmetoni informacione konfidenciale për pagesa, nuk duhet të përdorni kurrë PPTP. Por nëse jeni duke transmetuar nga Netflix, ajo’Një mundësi e mirë falë kodit të ulët të kodifikimit.

L2TP / IPsec është më i përparuar nga pikëpamja e sigurisë, dhe pothuajse e pamundur për t’u thyer. ajo’relativelyshtë gjithashtu relativisht efikase, duke kërkuar shumë pak të dhëna nga lidhja juaj. Megjithatë, ajo’Nuk është aq e vështirë për të përgjuar, dhe si rezultat, shpesh lufton për të punuar rreth gjeo-bllokuesve.

Microsoft’SSTP është një mundësi tjetër (për sa kohë që po ekzekutoni Windows, kështu që përdoruesit e smartphone-ve nuk kanë fat). ajo’Nuk është më e sigurta, por funksionon rreth bllokuesve me besueshmëri.

Sidoqoftë, SSTP pëlqen në krahasim me OpenVPN. Në gjendje të punojë në të gjitha platformat, OpenVPN është efikas (megjithëse jo aq i shpejtë sa L2TP / IPSec ose PPTP) dhe fleksibël. ajo’alsoshtë gjithashtu shumë e sigurt, kështu që godet një ekuilibër midis shpejtësisë dhe sigurisë. Përdoruesit duhet të shënojnë gjithashtu se OpenVPN vjen në disa forma. Për shembull, ekzistojnë versione 256-bit dhe 128-bit, dhe “vjedhje” varietetet gjithashtu. Stealth OpenVPN 256-bitësh është lehtësisht i ngadalshëm – duke reflektuar shkëmbimin midis shifrimit dhe shpejtësisë.

Më në fund, atje’s IKEv2. I krijuar për pajisjet celulare, IKEv2 është alternativa më e mirë për Android dhe iOS. ajo’s shpejtë, të dhëna efikase dhe të sigurt. Ju fituat’ta gjeni atë të shoqëruar me të gjitha VPN-të, por gjuani atë nëse mundeni.

Lexo më shumë: Protokollet më të sigurta të VPN

A përdorni një numër VPN kundër kapakëve të të dhënave?

Tani, le’lëvizin në njërën nga pyetjet kryesore në lidhje me përdorimin e të dhënave VPN. Ështja këtu nuk është’nëse një VPN përdor ose nuk përdor të dhëna. që’s jo e diskutueshme. Përkundrazi, duhet të dimë nëse VPN mund të shmangin mbulimin e të dhënave të imponuara nga kompanitë celulare dhe ISP-të. Nëse është kështu, kjo mund t’i shpëtojë përdoruesve shuma të mëdha nga faturat e telekomit.

Siç kemi shpjeguar më lart, në përgjithësi, ISP-të do të jenë në gjendje të tregojnë se sa të dhëna konsumoni. Pra, përballë gjërave, nuk duhej’Mund të jetë e mundur që VPN-të të mashtrojnë ISP-të në të menduarit se po konsumoni më pak nga sa jeni në të vërtetë.

Sidoqoftë, gjërat nuk janë’t mjaft e thjeshtë. Disa kapele janë më komplekse, duke parashikuar kapele të ndara për shfletim në internet, transmetim, shkarkime P2P, etj.

Nëse ky lloj i “butë” kapja është e mundur, VPN-të mund të jenë një ndihmë e madhe. Ndërsa ata munden’Për të fshehur përdorimin e të dhënave të papërpunuara, ato mund ta bëjnë më të vështirë për ISP-të të tregojnë llojin e të dhënave që po konsumoni. Pra, nëse ofruesi juaj operon një kapak në videon transmetuese, një VPN do ta bëjë atë kapak të vështirë për tu zbatuar.

Pra, nëse ju’po pyes veten: “a mund të përdor një VPN për të marrë ISP-në time’Kapak i të dhënave,” ju mund të mos keni fat. VPN-të janë mjete mbresëlënëse të sigurisë, por ato nuk janë arenale’punonjësit e mrekullive, dhe ju duhet të jeni realistë për atë që mund të arrijnë.

Canfarë mund të bëjnë VPN-të për të luftuar lidhjen e ISP-së?

Sidoqoftë, ekziston një problem që VPN-të pothuajse me siguri mund të ndihmojnë me: rrëzimin e ISP.

Shumë ofrues të internetit kanë filluar të krijojnë lidhje kur të shohin përdoruesit të hyjnë në site të caktuara. Për shembull, ISP-ja juaj ka mundësinë të tregojë kur jeni duke shkarkuar paketat e të dhënave nga platformat streaming si Netflix ose HBO.

Ata nuk janë’supozohet të krijoj lidhje për t’iu përshtatur nevojave të tyre më të gjera, por ISP-të shpesh i bëjnë. Në vend që t’i lejojnë përdoruesit të transmetojnë lirshëm video, ata vendosin kufizime të shpejtësisë për të çliruar bandën e bandës për të tjerët.

Kjo mund të jetë vërtet irrituese nëse ju’paguan një abonim në Netflix, por Verizon vendos të vendosë një bllok shpejtësie. Për fat të mirë, VPN zakonisht neutralizojnë këtë lloj goditjeje.

Siç kemi vërejtur më lart, VPN i bëjnë paketat e të dhënave të vështira për tu inspektuar, kështu që të dhënat Netflix thjesht humbasin në rrjedhë – një mjet i dobishëm për tifozët e TV dhe filmave që duan gjithmonë vizualitete të buta të butë.

A ka faktorë që ndikojnë në sa të dhëna përdor VPN-ja juaj?

ne’folëm pak rreth pse VPN përdorin të dhënat dhe si mund të shfaqet shifrimi në faturat mujore. Por a ka ndonjë gjë tjetër që mund të ndikojë në sa të dhëna harxhon VPN-ja juaj?

Ndoshta. Nëse VPN juaj mban serverë shumë të ngadaltë që gjeografikisht janë të largët nga vendndodhja juaj fizike, kjo mund t’i bëjë ata më pak efikasë. Problemet me vërtetimin e të dhënave mund të shkaktojnë kërkesa të përsëritura gjithashtu, gjë që paraqet përdorim shtesë të të dhënave.

Në disa raste, VPN me cilësi më të ulët dërgojnë gjithashtu reklama në shfletuesin ose klientin tuaj, gjë që shton më shumë bagazhe në brezin tuaj. Dhe, në rastet më të këqija, ata mund të injektojnë keqbërës ose gjurmojnë cookie-t. Kjo gjithashtu mund të shtojë një ngarkesë shtesë në lidhjen tuaj.

Por në VPN-të më të mira, e vetmja e vërtetë e vërtetë rrjedh nga kriptimi dhe protokollet. Dhe më së miri mbajini ato shpenzime sa më të vogla të jetë e mundur.

Zgjidhni një VPN e cila përdor të dhënat sa më efikase të jetë e mundur

Atëherë, çfarë kemi mësuar? Për fillestarët, VPN-të don’keni një shkop magjik. Ata munden’ndaloni ISP-të ose kompanitë e lëvizshme duke parë se sa të dhëna rrjedhin midis pajisjes tuaj dhe serverëve të tjerë të uebit. Pra, sasia bazë e të dhënave që ju konsumoni mund’t fshihet.

Për më tepër, VPN-të në mënyrë të pashmangshme shtojnë një “encryption lart” në krye të të dhënave që përdorni. që’ashtë një gjë shumë e mirë nga këndvështrimi i sigurisë, pasi tregon se të dhënat tuaja po mbrohen siç duhet.

Por VPN-të mund të ndihmojnë për të punuar rreth formave të ISP duke goditur, dhe ato janë veçanërisht të dobishme për të hyrë në platformat streaming. Forca e tyre qëndron në mënyrën se si ata mund të fshehin natyrën e të dhënave tuaja, dhe jo sa të dhëna që përdorni.

Kur zgjidhni një VPN, duhet të merrni parasysh disa gjëra. Së pari, serverët e shpejtë do të kompensojnë kapërcimin e enkriptimit. Dhe ata duhet të jenë të ekuilibruar nga protokolet e avancuara si OpenVPN, me kriptim 256-bit.

Nëse keni një ekuilibër midis shpejtësisë dhe sigurisë, ju fituat’t i ngatërroni kapakët e të dhënave tuaja dhe fituat’t ekspozoni të dhënat tuaja. Dhe mbani mend: jo të gjithë VPN-të arrijnë të plotësojnë të dy kërkesat, kështu që zgjidhni me mençuri dhe don’të mashtroheni nga premtimet për mposhtjen e kapakëve të të dhënave ose shpejtësive ultrafastike.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me