Rrëmbim i seancës: gjithçka që duhet të dini


Rrëmbimi i seancave në fillim mund të duket i paqartë dhe teknik, por ai’ashtë një formë e zakonshme e sulmit në internet, dhe mund të jetë një armë shkatërruese për mashtruesit, hajdutët, spoofët dhe agjentët e këqij të qeverisë njësoj. Kështu që’goodshtë mirë të dimë një përkufizim themelor të rrëmbimeve të seancave dhe si funksionojnë këto lloj sulmesh.

Pse duhet të kujdesemi për përgjigjen për atë që është rrëmbimi i seancave? Epo, ka shumë arsye. Por më e rëndësishmja nga një përdorues’perspektiva është thjesht siguria.

nëse ti’a keni pasur ndonjëherë llogari në Facebook, hyrje në email ose Twitter, të hakuar në mënyrë misterioze nga një burim i jashtëm atje’është një shans i mirë që fajësia e rrëmbimit të seancës TCP ishte. Dhe pa e kuptuar një përkufizim themelor të rrëmbimit të seancave, mund të ndodhte lehtësisht përsëri, dhe përsëri. Kështu që le’Shikoni më shumë detaje rreth asaj që është rrëmbimi, si montohen sulmet dhe si mund ta mbrojmë veten në internet.

Farë është rrëmbimi i seancave?

Së pari, rrëmbimi i seancave përfshin duke marrë përsipër “Sesionet”. Me këtë, ne nënkuptojmë lidhjet e krijuara nga faqet e internetit dhe shërbimet e tjera në internet me përdoruesit’ kompjutera ose pajisje mobile. Kur vizitoni një faqe në internet ose filloni një rrjedhë, ju teknikisht inicioni një seancë, ku lejohet të shkëmbeni informacione ose të lejoni qasje.

Kur shfletoni faqet e internetit, kjo leje shpesh do të negociohet përmes përdorimit të seancës cookie, të cilat përmbajnë informacione në lidhje me detajet e hyrjes suaj dhe preferencat e përdoruesit. Fjalëkalimi juaj aktual mund të jetë i koduar nga shumica e faqeve, por informacioni i dërguar përmes cookies shpesh nuk është’t. Dhe kur përdorni rrjete të pasigurta wi-fi, këto informacione janë shumë të lira për t’u shfrytëzuar.

Ka disa mënyra të ndryshme për t’iu referuar rrëmbimeve të seancave që janë të rëndësishme të dini. Së pari, rrëmbimi i seancave TCP përqendrohet në Protokollin e Kontrollit të Transmetimit, i cili merret me lidhje të zakonshme të faqeve në internet.

Kur një rrëmbyes fiton qasje në seancat TCP, ata në thelb mund të imitoni përdoruesin pa përsosur, duke përdorur privilegjet e tyre për të bërë gjithçka që mund të bënte përdoruesi, siç është dërgimi i mesazheve në Twitter. Ky proces shpesh quhet edhe rrëmbim i cookie-t, sepse TCP sulmon cookies ID të sesionit të synuar, të cilat vendosin përdorues’ lidhje me uebfaqe të largëta.

Si i bëjnë rrëmbyesit e seancave sulmet e tyre?

programimin e kodit binar të burrit

Rrëmbimi i seancave në vetvete është një proces teknik, por atje’Nuk ka mungesë të hakerave në të gjithë botën me aftësi për ta realizuar atë me sukses.

Thelbi i rrëmujave më të seancave është një praktikë e njohur si “nuhatës.” Kjo përdor mjete të posaçme softuerësh për të monitoruar paketat që dërgohen nga hostet tek klientët dhe zbulon se cilat pako përmbajnë cookie-t të sesionit. Mjete si Wireshark janë në gjendje t’i lokalizojnë këto cookie bazuar në përfshirjen e fjalëve kyçe si “MARR”, por kjo është vetëm gjysma e sfidës.

Fazat e ardhshme në një sulm të rrëmbimit të cookie-t janë përdorimi i informacionit të cookie-t të blera nga nuhatja. Mjerisht, kjo isn’Kjo është e vështirë duke përdorur mjete si Firesheep. Këto shtesa të shfletuesit sinkronizohen me rrjete të pasigurta dhe u tregojnë përdoruesve saktësisht se kush është i lidhur me site si Facebook aty pranë. Pas kësaj, hakerat mund t’i prishin lehtësisht këta përdorues’ identitet dhe të marrin rolet e tyre.

Çfarë’Dallimi midis rrëmbimit të seancave pasive dhe aktive?

Ekspertët gjithashtu shpesh përfshijnë termat “aktiv” dhe “pasiv” në seancën e tyre kuptimi rrëmbim. Në sulme aktive, hakerat marrin kontroll të drejtpërdrejtë mbi klientët’ kompjutera, dhe mund të paraqesë si përdorues në çdo rrjet. Për shkak se ky lloj sulmi në përgjithësi do të jetë i dukshëm kur sulmuesi ka pasur sukses, ata shpesh do të shoqërohen nga DoS (mohimi i shërbimit) sulmet të cilat i bëjnë objektivat të paafta për t’u përgjigjur – jo një vend i bukur për të qenë.

Hakerët mund të krijojnë profile të përdoruesve individualë dhe të planifikojnë sulme të ardhshme me përpikëri brutale.

Sulmet pasive përfshijnë aftësinë për të përgjuar dhe monitoruar përdoruesit’ veprimtaria në internet. Me informacionin e mbledhur nga një sulm pasiv, hakerat mund të krijojnë profile të përdoruesve individualë dhe të planifikojnë sulme të ardhshme me përpikëri brutale. Të dy format e rrëmbimit të seancave mund të jenë shkatërruese dhe janë shumë të vështira për tu zbuluar para tij’s shumë vonë.

Kuptimi i skriptimit ndër-site

Ndonjëherë, këto forma të rrëmbimeve të seancave TCP nuk janë’problemi Në vend të kësaj, përdoruesit mund të bien viktimë e një shfrytëzimi të lidhur, por të veçantë të njohur si skriptet ndër-site ose XSS.

XSS punon nga duke implantuar kodin me qëllim të keq të njohur si skriptet nga ana e klientit në faqet e internetit të synuara. këto “vektorët” janë në gjendje të kryejnë sulme të ngjashme me rrëmbimin e seancave, duke siguruar përdoruesit të klikojnë në lidhje përkatëse, të cilat mund të dorëzohen përmes postave elektronike të phishing ose rezultateve të motorit të kërkimit. Kur ekzekutohet kodi me qëllim të keq, ai mund të përdorë cookie-t për sesione, duke dhënë informacione të ndjeshme drejtpërdrejt në duart e hakerave.

Anydo faqe që mbështetet në doza të rënda të JavaScript mendohet të jetë jashtëzakonisht e ndjeshme ndaj kësaj forme rrëmbimi.

Sidoqoftë, jo të gjitha faqet e internetit janë shënjestra të përshtatshme për skriptimin në terren. Ata duhet të përfshijnë një shkallë të kontributit të përdoruesit, qoftë kjo’s në formën e një fushe kërkimi ose të një aplikacioni MacroMedia Flash ose Applet Java. Në fakt, çdo faqe që mbështetet në doza të rënda të JavaScript mendohet të jetë jashtëzakonisht e ndjeshme ndaj kësaj forme rrëmbimi.

A mund të parandaloni rrëmbimin e seancave?

Si ne’parë në seancën tonë duke rrëmbyer kuptimin dhe eksplorimin e skriptimeve në terren, të dy format e sulmit paraqesin kërcënime serioze në internet. Pra, përgjigjja natyrore është të pyesim se si mund të zvogëlojmë rrezikun e rënies viktimë të këtyre teknikave të hakmarrjes me qëllim të keq?

Burimi kryesor i cenueshmërisë përfshin rrjete të pasigurta Wi-Fi.

Me rrëmbimin e seancave, ajo’importantshtë e rëndësishme për të kuptuar se burimi kryesor i cenueshmërisë përfshin rrjete të pasigurta Wi-Fi. Nëse përdorni rregullisht rrjete kafeneje ose rrjete bibliotekash për të punuar ose shfletuar në internet, atë’vitalshtë thelbësore për të marrë masa shtesë të sigurisë për të parandaluar rrëmbimin.

Një pjesë e kësaj përfshin duke i azhurnuar mjetet tuaja antivirus dhe anti-malware sa më shumë që të jetë e mundur. Por, ushtrimi i kujdesit gjatë përdorimit të mediave sociale në rrjetet e pasigurta është gjithashtu e rëndësishme.

Përdorni HTTPS në vend të HTTP të pastër, i cili shton një shtresë shtesë të kriptimit.

Drejtuesit e faqes në internet ose rrjeti gjithashtu mund të ndërmarrin hapa për të parandaluar rrëmbimin e seancave. Për shembull, ata mund të përdorin HTTPS në vend të HTTP të pastër, i cili shton një shtresë shtesë të kriptimit në trafikun që kalon në dhe nga faqet e tyre. Dhe ata mund të pastrojnë Konfigurimi SSL, duke shtuar çertifikata dhe mjete si Forconi SSL për të siguruar që të gjitha cookie-t transferohen përmes enkriptimit.

Parandalimi i skriptimit në terren mund të përfshijë teknika si Injeksion SQL dhe lista e zezë e formave të caktuara të kodit, si dhe sanifikimin e informacionit të përdoruesit. Në thelb, ajo kërkon të jesh shumë, shumë i kujdesshëm në lidhje me atë kod që u kalohet përdoruesve, veçanërisht nëse inputi i përdoruesit është një pjesë e madhe e një siti’kodi s. Testimi statik i faqeve të internetit gjithashtu mund të ndihmojë, megjithëse kjo shton në kosto dhe nuk është’t përdorur në mënyrë rutinore.

Qëndroni të sigurt dhe minimizoni rreziqet e rrëmbimit të cookie-t

Si ne’shihet, ajo’nuk është gjithmonë e mundur për të parandaluar rrëmbimin e seancave, por ka masa që përdoruesit dhe menaxherët e sitit mund të ndërmarrin për të minimizuar mundësinë e rrëmbimit të seancave TCP të jenë të suksesshme.

Nga një përdorues’perspektiva, shpesh nuk është’mund të bëni shumë për XSS ose rrëmbim. Por ti mundesh të ndërmarrë hapa për të minimizuar rrezikun, siç është të jesh i kujdesshëm kur përdorni rrjete të pasigurta.

Në fund të ditës, qëndrimi i sigurt është çështje e ushtrimit të kujdesit për rrjetet që përdorni dhe faqet që vizitoni. Ndërsa azhurnoni kontrollorët e viruseve, duke përdorur vetëm VPN-të më të mira, kontrollimi i çertifikatave të sitit mund të shkojë deri tani, ata mund të bëjnë një ndryshim të madh se sa i prekshëm jeni në një botë të rrezikshme në internet.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map