Com evitar i detectar el frau de gent gran: una guia per a persones grans, cuidadors i familiars

Frau de gent gran.


El frau d’ancians, que també es coneix com a explotació financera d’edat avançada o abús financer d’ancians, és l’abús de control financer o la apropiació indeguda de recursos financers, que es tradueix en un perjudici per a una víctima d’edat avançada, en una relació on l’autor es troba en una posició de confiança..

Un estudi recent de Comparitech va descobrir que, si bé cada any es denuncien més de 200.000 estafes de frau a les autoritats nord-americanes cada any, amb un resultat de danys estimats en 1.175 milions de dòlars, és probable que només sigui part de la història. A partir de les conclusions de l’estudi, es va estimar que el nombre real de casos de frau d’edat avançada als Estats Units es va aproximar als 5 milions, cosa que equivalia a perjudicis aproximadament de 27.400 milions de dòlars.

En aquesta publicació t’expliquem més sobre què és el frau de gent gran, per què s’adrecen a la gent gran en estafes i què podeu fer per prevenir el frau de gent gran.

Vegeu també: estadístiques de ciberdelinqüència

Què és el frau de gent gran?

El frau d’ancians és un tipus específic de frau que s’adreça a la gent gran. Els violadors poden ser algú conegut per la gent gran víctima, com un membre de la família o un amic, o pot ser un estrany complet. En aquest darrer cas, l’estafador sovint contactarà amb la seva víctima en línia o per telèfon.

Una de les maneres més habituals d’adreçar-se a gent gran a través d’internet és a través del correu electrònic. S’utilitzen tècniques generals de phishing contra un gran nombre d’adreces de correu electrònic amb contingut dirigit a gent gran. Aquest contingut sol incloure les categories següents:

 1. Medicina o salut (incloses les prescripcions de descompte i cobertura sanitària)
 2. Suport financer (per exemple, estalvis de renda variable o estalvi de jubilació)
 3. L’amistat o la camaraderia

Altres esquemes estan més orientats i poden comportar correus electrònics o trucades de telèfon de caràcter molt personal i específic. Els atacs dirigits sovint utilitzen informació recollida en atacs de pesca general per ajudar a la víctima contra la estafa.

Es pot produir un frau a la gent gran pèrdues devastadores per a les víctimes. Una anàlisi de l’Oficina de Protecció Financera dels Consumidors dels Estats Units va trobar que les víctimes van patir una pèrdua mitjana de 34.200 dòlars.

Per què s’adrecen els majors??

Els ancians són objectius desproporcionats com a víctimes del frau. El nostre estudi va estimar que només l’any passat, 1 de cada deu persones grans als Estats Units van ser víctimes de fraus de gent gran. També vam trobar que el 38 per cent de tots els casos de frau s’adrecen a la gent gran. Llavors, per què la taxa és tan alta? Hi ha algunes raons principals:

 • Problemes comuns: És més fàcil trucar informació de les persones si sabeu quins són els seus problemes. La gent gran acostuma a compartir preocupacions comunes, com ara els costos de medicaments, la cobertura d’assistència sanitària adequada, la seguretat financera a mesura que s’acaben els fons de jubilació i la possibilitat de proporcionar als sers estimats. Des del punt de vista d’un criminal, té sentit elaborar correus electrònics de phishing en un nombre reduït de temes que interessarà un gran percentatge de destinataris..
 • Aïllament: Molts casos de fraus d’edat avançada no haurien ocorregut en absolut si la víctima hagués parlat amb un amic, un membre de la família o un cuidador sobre el que estava passant. El problema és que molts sèniors estan aïllats i no tenen ningú per fer front.
 • Confiant: Avui la majoria de persones de més de 30 anys tenen memòries d’un món sense internet i les persones grans haurien passat la major part de la vida sense fer servir correu electrònic. Això pot generar confusió sobre la confiança del correu electrònic i la confiança que s’assigna.
 • Mala presa de decisions: No és rar experimentar algun nivell de disminució de la capacitat mental a mesura que envellim. Això pot imposar les nostres capacitats de decisió i conduir a eleccions pobres.

Fragment de la infografia sobre gent gran aïlladament.

Tipus comuns de frau en edat en línia

És sorprenent i trist que membres de la família o cuidadors cometin un bon tros de frau de gent gran. Un informe de l’Oficina de Protecció Financera per a Estats Units majors d’edat va trobar que en un 36 per cent dels casos, la víctima coneixia l’autor, ja fos membre de la seva família, fiduciari, cuidador, amic o conegut..

El mateix estudi va trobar que una mica més de la meitat dels casos de frau d’edat avançada són estranys. Molts d’aquests esquemes es realitzen en línia on el correu electrònic, els mitjans socials i altres mètodes de comunicació proporcionen una forma d’introducció als estafadors.

A continuació, es detallen alguns tipus habituals de frau en línia:

Esquemes d’inversió

Les estafes monetàries dirigides als ancians són atractives per als delinqüents per dos motius importants (molt diferents). D’una banda, molts ancians viuen amb ingressos fixos i insuficients i podrien utilitzar més diners per viure-hi. De l’altra, moltes persones grans tenen grans ous d’efectiu considerables (de mitjana més de sis vegades més que els joves). A més, amb una gran quantitat de recursos propis a casa seva, tenen accés a molts diners.

Captura de pantalla infogràfica que mostra la quantitat de diners en efectiu de la gent gran.

Els esquemes d’inversió fraudulentes busquen obtenir diners amb diners a la gent amb la promesa d’alguna recompensa més gran. Tot i que pot ser crucial que tingui en compte en aquest moment, sempre és important pensar el temps que queda per madurar una inversió. En general, seria gent gran mirar inversions a curt termini, és aquí que molts estafadors concentraran els seus esforços.

Estafes d’assegurança

Les estafes d’assegurança tenen un altre angle, ja que no hi ha cap promesa que la víctima tregui diners de la pòlissa d’assegurança. En lloc d’això, els defraudadors han entrat en el desconcert i persuadeixen la gent gran a invertir diners que beneficiaran els que queden enrere.

En alguns casos, l’agent d’assegurances té llicència legítima, però encara intenta cometre fraus contra la gent gran. Per exemple, David Pickett, un agent d’assegurances amb seu als Estats Units, ha estat detingut tres vegades per frau.

Les estafes dels avis

Tot i que semblen desagradables, les estafes dels avis són sorprenentment sorprenents. En aquest esquema, un defraudador truca per telèfon a un ancià i pretén ser el seu nét que necessita ajuda.

La persona que truca com a nét sol demanar diners per enviar-los ràpidament per ajudar-los a sortir d’alguna emergència. Sovint solen dir a la gent gran que no expliqui a ningú sobre la situació, ja que el nét es posaria en problemes.

Tot i que sembla poc probable que algú cregués que un estrany és el seu parent, generalment hi ha alguna excusa ben pensada per què semblen diferents. A més, el sènior pot tenir dificultats per escoltar o simplement sentir-se prou pànic perquè no es desconfiïn. Un criminal condemnat per dur a terme aquestes estafes va afirmar que al voltant d’un de cada 50 persones van caure pel seu sistema.

En un cas recent, una dona va ser estafada per més de 20.000 dòlars. Ella va pensar que enviava diners per fiances per aconseguir que el seu nét sortís de la presó.

Títol del cas d’estafa d’avi.

En aquest cas, el trucant era algú presentant-se com a oficial de la policia, de manera que era fins i tot més fàcil convèncer la dona perquè enviés diners. En altres casos, la persona que crida pot fingir ser una altra persona en posició d’autoritat. Per exemple, poden pretendre ser un advocat que actuï en nom del nét o algú d’un centre mèdic on suposadament el nét estigui tractant.

Estafes de loteria

Les estafes de loteria s’adrecen a persones de totes les edats i les persones grans no en són una excepció. El marc bàsic d’una estafa de loteria o sorteig és dir a la víctima que ha guanyat un gran premi d’algun tipus, però s’ha de pagar una quantitat menor de diners per reclamar el premi..

Els diners a pagar normalment s’atribueixen a coses inexistents com “tarifes de transferència internacional” o quelcom igualment de ximple. És segur dir que si mai no heu entrat en una loteria, no podeu guanyar-la, de manera que afirmacions com aquesta del blau són una bandera vermella. Les loteries legítimes estan estrictament regulades per assegurar que no hi hagi fraus. És extremadament és poc probable que una organització de loteria real Es posaria en contacte amb el guanyador per correu electrònic per començar.

Estafes sanitàries

No és cap secret que trenta vegades no tendeixin a necessitar moltes receptes. A mesura que envellim, això canvia i, quan arribem als nostres anys majors, la majoria de les persones prenen receptes de tota mena. Segons el tipus de medicament i les prestacions d’assistència sanitària disponibles, aquestes factures poden augmentar-se. Això crea un entorn ric per als estafadors.

L’Associació Nacional de Juntes de Farmàcia (NABP) va trobar que el 96 per cent de les farmàcies en línia que va revisar sembla que funcionen contra la llei o contra pràctiques estàndard.

Un exemple és CanadaDrugs.com, que presumptament venia medicaments no homologats i falsificats. Això des de llavors ha estat requisat, però la captura de pantalla de sota es va fer abans que s’hagi tret el lloc.

Pàgina inicial del Canadà Drogues.

Les organitzacions governamentals i de la indústria alertaran contra la compra de drogues en línia per diverses raons, la majoria de les quals es limiten a la falta de responsabilitat. No hi ha cap manera raonable de garantir que:

 • Rebrà els medicaments
 • El contingut està etiquetat
 • La medicació és de la dosi correcta
 • Les drogues no estan caducades

Es pregunta si un correu electrònic de la farmàcia és legítim? Si bé hi ha algunes farmàcies legals en línia, gairebé cap d’elles no molestaria a enviar correu electrònic no sol·licitat. Això es deu, en part, a la pèrdua de les activitats espíaques que promouen les farmàcies il·legals. Si vas a demanar drogues en línia, es recomana la següent pauta:

 • Utilitzeu només els llocs web que pertanyin a una farmàcia verificable de “maó i morter” amb una adreça de carrer.
 • No compreu medicaments a una farmàcia que us vengui medicaments sense recepta.
 • No compreu medicaments a una farmàcia que us enviarà una recepta basada només en un qüestionari al lloc.

El NABP dirigeix ​​un moviment anomenat Farmàcia segura per ajudar els clients a identificar llocs de farmàcia legítims.

Pàgina inicial de la iniciativa Farmàcia Segura

Només les farmàcies legítimes haurien de poder adquirir dominis de “farmàcia puntual”, és a dir, els llocs amb aquesta extensió són segurs per visitar-los.

El robatori d’identitat

El robatori d’identitat és un terme que sona estrany, però és precís. Les identitats són molt valuoses perquè es poden utilitzar per sol·licitar targetes de crèdit, comptes bancaris oberts i una gran varietat d’altres coses. Robar una identitat significa simplement pretendre ser una altra persona per obtenir de forma fraudulenta diners o altres articles. La FTC informa que el 19 per cent de totes les denúncies per robatori d’identitat afecten gent gran.

Hem creat una infografia que mostra moltes de les raons per les quals es troben la gent gran objectiu desproporcionat per robatori d’identitat. Alguns d’aquests són que els sèniors tenen normalment:

 • Un estalvi més elevat
 • Millors puntuacions de crèdit
 • Més actius
 • Valor net superior

Xifres de robatori d’identitat.

Els lladres d’identitat són generalment delinqüents d’oportunitat. Fer alguns passos bàsics pot augmentar considerablement la vostra protecció contra ser víctima. Aquí hem proporcionat alguns passos fàcils de seguir.

Als Estats Units hi ha un gran nombre de serveis de prevenció de robatoris d’identitat que potser voldreu utilitzar com a precaució addicional.

Esquemes IRS

Una estafa molt gran i continuada que s’adreça a gent gran és l’estafa IRS. Ha estat durant anys i intenta específicament identificar gent gran com a víctimes. La persona que truca pretén ser de l’IRS i afirma que teniu un deute fiscal que s’ha de pagar immediatament per evitar l’arrest.

Sistemes hipotecaris inversos

Els sistemes hipotecaris inversos no són intrínsecament fraudulents, però gairebé mai no són una bona idea. Una hipoteca inversa és un tipus de préstec pel qual els propietaris d’edat avançada poden agafar en préstec el patrimoni de casa seva. Aquests préstecs solen ser molt cars i és possible que el principal més els interessos amb el temps puguin acabar sent més que la casa.

Com reconèixer si està passant un frau de gent gran

De vegades pot ser dolorosament evident quan s’ha produït un frau. Un compte bancari sobtadament buit pot deixar molt clar que has estat estafat. En altres casos, el frau pot ser més que un procés a llarg termini durant el qual petites quantitats de diners se sifonen amb el pas del temps. Si esteu vigilants, potser podreu detectar els signes d’un frau financer d’edat avançada a vosaltres mateixos o a un ésser estimat.

Com detectar un frau a l’edat avançada a algú altre

Pot ser molt difícil detectar fraus de gent gran a menys que estiguis en contacte freqüent amb la víctima. Com a cuidador o membre de la família, és possible que puguis detectar signes indicatius que les coses no són normals. Alguns signes poden ser:

 • Un canvi d’hàbits diaris que podria indicar una pèrdua de diners. Les persones que saben que han estat estafades a vegades tenen vergonya a admetre-ho, però els canvis en el seu comportament us poden ajudar a detectar lluites financeres. Per exemple, els canvis en els hàbits de despesa o els comentaris fora de caràcter sobre el fet de no poder-se permetre certes coses podrien ser signes.
 • Documents sospitosos. Si teniu autoritzat l’accés als seus correus electrònics i documents bancaris, podeu trobar factures no pagades, xecs retornats o beneficiaris inusuals en estats.
 • Les queixes de la víctima són sincerament que falten diners. Pot ser que algú que estigui confós o que estigui operant amb una capacitat mental disminuïda no sàpiga haver estat estafat i no pugui esbrinar cap a on van els diners. O és possible que la víctima sàpiga que se’ls ha defraudat d’alguna manera, però no es pot entendre com s’està fent.
 • Col·loqueu els familiars o amics. Els cuidadors o altres persones properes a la víctima que semblen tenir articles o un estil de vida superior al que s’espera que sigui assequible pot ser una bandera vermella. Potser són bons estalvis o poden complementar els seus ingressos d’altres maneres.

Com detectar un frau a la gent gran que us està passant

Si bé a tots ens agradaria pensar que som prou experimentats per no fer víctimes de cap tipus de frau, els delinqüents poden ser sorprenentment intel·ligents i persuasius. En molts casos, el frau es produeix a la vista i algú us demana que entregueu diners. Tot i això, en altres casos, podria passar sense el vostre coneixement. A continuació, es mostren alguns indicis que algú intenta utilitzar-lo per obtenir beneficis econòmics sense contactar directament amb el vostre.

 • Teniu càrrecs no explicats a la targeta de crèdit. És prudent revisar la vostra targeta de crèdit i els estats bancaris com a mínim mensualment. Si veieu càrrecs no explicats, heu d’informar-los al banc. Fins i tot s’han d’explicar càrregues molt petites. Quan es roben els números de la targeta de crèdit, és habitual que els lladres passin una petita càrrega inicial per assegurar-se que la targeta encara és vàlida. Això pot augmentar el valor de les dades de la targeta de crèdit al mercat negre.
 • Obteniu una alerta del banc. Moltes empreses i bancs de targetes de crèdit disposen de sistemes d’alerta de frau per defecte i alguns us permetran configurar les vostres pròpies alertes d’activitat. Això us permetrà fer un seguiment de l’activitat bancària en temps real en lloc d’esperar estats mensuals. Probablement podreu configurar accés en línia als vostres comptes per supervisar l’activitat del compte.
 • L’informe de crèdit sembla estrany. Les empreses de control de crèdit han de proporcionar informes de crèdit gratuïts almenys anualment. Assegureu-vos que n’aprofiteu i reviseu els vostres informes buscant comptes que no vau obrir. I cerqueu un canvi en la puntuació que indiqui que algú us ha estat acumulat un deute dolent al vostre nom. Al Canadà, podeu consultar el vostre informe de crèdit mensualment de forma gratuïta a Credit Karma.

Com prevenir el frau de gent gran

La Xarxa canadenca per a la prevenció de l’abús de gent gran té algunes directrius per ajudar a prevenir els maltractaments a gent gran en general, inclosos els fraus. Una de les coses menys evidents que podeu fer per evitar el frau és ser socialment actiu.

Si manteniu un grup d’amics o sigueu prop de la vostra família, tindreu un grup d’iguals per rebotar idees. Si alguna cosa sembla sospitós, tindreu amb qui parlar. A més, tindreu persones a la vostra vida que coneixen el vostre estil de vida diari i podrien reconèixer si alguna cosa no funciona.

Altres passos que podeu fer per evitar el frau són:

No doneu mai cap informació ni diners en funció d’un correu electrònic

El correu electrònic és un mitjà de comunicació insegur i s’utilitza en una gran varietat d’estafes. És fàcil crear un correu electrònic per semblar que prové d’una entitat de confiança, quan de fet no. Hi hauria d’haver cap raó per enviar diners a ningú basada només en una sol·licitud de correu electrònic, fins i tot per a persones que semblen amigues o familiars.

El mateix passa amb la informació personal. Si algú demana el vostre nom complet, número de telèfon, adreça, data de naixement, número de seguretat social o informació bancària per correu electrònic, haureu de mostrar indicadors.

Correu electrònic de pesca.És evident que es tracta d’un correu electrònic de phishing, però d’altres poden ser més difícils de detectar.

Abans de plantejar-vos respondre, feu alguna investigació sobre l’empresa o persona que realitzi la sol·licitud. Seguiu sempre les sol·licituds de correu electrònic amb una trucada telefònica o algun mètode secundari de comunicació per assegurar-vos que és una sol·licitud legítima. Dit això, eviteu trucar als números inclosos en un correu electrònic sospitós. En lloc d’això, utilitzeu un motor de cerca per cercar el nombre real de l’empresa o persona implicada.

Si els correus electrònics es fan més freqüents o tenen un sentit d’urgència, aquests no haurien de ser considerats signes que haureu de complir. Més aviat, són banderes grans vermelles que indiquen que es tracta d’una estafa.

No doneu mai informació ni diners basats en una trucada telefònica a menys que conegueu i confieu en la persona

Això sembla semblant al punt anterior, però és lleugerament diferent. Els criminals utilitzen el correu electrònic perquè és possible assolir gairebé un gran nombre de víctimes potencials sense gairebé esforços. Però això no significa que tots els delinqüents siguin mandrosos.

Alguns ho faran aprofiteu per identificar les víctimes i feu trucades telefòniques en lloc d’enviar correus electrònics. L’estafador no pot colpejar tantes víctimes per telèfon com pogués enviar-lo per correu electrònic, però el toc personal d’una trucada telefònica fa que la taxa d’èxit sigui més alta.

Si accepteu enviar diners a algú que conegueu per telèfon, assegureu-vos que són qui volen ser. Hi pot haver signes d’advertència que alguna cosa no és correcte, com ara:

 • La informació o la quantitat de diners que es demana sembla que no coincideix amb el motiu de la seva explicació.
 • La història de la finalitat de la informació o els diners sembla estranya.
 • La persona que truca indica que hi ha sensació d’urgència.
 • La persona que truca us indica que no heu d’informar ningú sobre la sol·licitud.

Una forma de trobar un trucador fraudulent és fer moltes preguntes. En alguns casos, simplement es penjaran. Uns altres estan ben preparats i tractaran d’utilitzar les seves respostes per convèncer-vos més, però moltes preguntes de sondatge solen revelar forats a la història..

Designeu una persona de confiança per a què parli el vostre assessor financer

Els assessors financers estan en una bona posició per detectar intents de frau. Si els vostres diners són invertits i gestionats per un assessor, els defraudadors han d’intentar enganyar l’assessor, cosa que (pot ser que) sigui difícil de fer.

En cas que el seu assessor faci un frau puntual, però no pugui treballar directament amb vostè per culpa d’una malaltia o una edat avançada, l’assessor hauria de poder treballar amb algú més en nom seu. El vostre assessor generalment no tindrà l’autoritat legal de divulgar la vostra informació financera a ningú tret que ho faci va designar específicament algú amb antelació. Si el vostre assessor no us demana que ompliu un formulari d’autorització per a aquest propòsit, pregunteu com podeu fer-ho.

Establiu prèviament les facultats de fiscal i altres documents legals

La frase clau aquí és anticipada. No sempre veiem problemes i, de sobte, quan se’t converteix en massa feixuc per afrontar assumptes financers, potser no serà possible l’administració d’advocats en aquell moment. Igual que designar una persona de confiança perquè parli el seu assessor financer, hauria de designar una persona de confiança perquè tingui els seus apoderaments abans que els necessiti.

Utilitzeu una VPN

Breu per a la xarxa privada virtual, una VPN xifra tot el trànsit a Internet d’un dispositiu i l’encamina a través d’un servidor intermediari en una ubicació que vulgueu. Això impedeix que els pirates informàtics i altres actors dolents supervisió de l’activitat en línia i el seu remuntament a l’usuari. Això és especialment útil per a persones que es connecten a wifi públic o compartit, com ara gent gran que resideix en instal·lacions de vida assistida.

Les VPN poden semblar una mica massa tècniques per a algunes persones grans, però normalment es poden configurar per connectar-se sempre que hi hagi internet disponible, cosa que us permetrà configurar-la i oblidar-la.

Com denunciar el frau de gent gran

El frau de gent gran és una forma d’abús i, per tant, està en contra de la llei a la majoria dels països. El cos de policia local hauria de ser un bon punt de contacte en tots els casos. Segons el vostre país, hi pot haver altres organitzacions que us puguin ajudar.

Austràlia

A Austràlia, cada estat o territori tracta incidents a la seva zona. El govern australià té una llista d’agències que poden informar d’abusos de gent gran, així com ajudar d’altres maneres.

Canadà

La policia real canadiana muntada investiga maltractaments a gent gran. Podeu contactar directament amb ells o posar-vos en contacte amb la vostra policia local.

Estats Units

Cada estat nord-americà opera una agència de serveis de protecció per a adults. Sembla que cada agència funciona com a autònoma, però hauríeu de localitzar l’opció cercant el nom de l’estat i la frase “Serveis de protecció per a adults”.

A més, l’AARP (abans era l’Associació Americana de Jubilats) és un recurs útil. Manté una llista d’agències de diverses indústries que poden ajudar-vos.

Regne Unit

El lloc web del govern del Regne Unit dirigeix ​​casos de frau a la vostra policia local i proporciona un número per a la línia d’acció d’Acció sobre Abús de Gent Gran.

També podeu contactar amb Action Fraud, el centre nacional d’informació sobre fraus i ciber delictes del Regne Unit per obtenir orientació.

Generalment es pot detectar un frau de tot tipus només pel fet d’estar vigilant i participar en les vostres finances del dia a dia. No obstant això, el frau de gent gran pot ser més difícil de detectar a causa del potencial de confusió i aïllament de la nostra població gran. Mantenir el contacte social amb la vostra família i amics durant tota la vida i mantenir-se el més prudent possible són les millors mesures preventives.

Crèdit d’imatge: “Hands Typing” amb llicència CC BY 2.0

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map