Si të skuqni cache DNS


Një cache i Sistemit të Emrave të Domainëve (DNS) kujton faqet e internetit që vizitoni, në mënyrë që t’i ngarkoni ato më shpejt në të ardhmen. Tingëllon mirë, apo jo? Por ka raste kur do të doni të ndezni cache tuaj DNS dhe të hiqni këtë gjurmë.

DNS është në thelb direktoria e internetit. Kur shikoni se si të skuqni DNS, është e rëndësishme të dini se çfarë është cache DNS. Kur të keni hyrë në një emër domain për herë të parë, kompjuteri juaj bën një kërkesë DNS te një server.

Ju ka të ngjarë të keni hasur një “kohë e vdekur” ose “Serveri DNS nuk mund të arrihet” mesazh gabimi kur përpiqeni të vizitoni një sit që keni vizituar më parë.

Kur e shikuat problemin, nuk kishte asgjë të keqe në lidhjen e internetit, dhe pasi vizituat faqet e tjera, morët të njëjtin mesazh gabimi. Kjo mund të ndodhë kur serveri nuk mund të identifikojë adresën IP që i ka ndarë në faqen e internetit dhe i dërgon pajisjes tuaj. Një DNS identifikon një emër domain dhe i akordon asaj një adresë IP në mënyrë që kur të vizitoni atë faqe në të ardhmen ai të mund të marrë numrin e identifikimit në kompjuterin tuaj dhe pastaj të përputhet me atë në faqen e internetit. Kjo lejon qasje të lehtë në sit.

Farë është një Cache DNS?

Një cache DNS (nganjëherë quhet a “cache zgjidhëse”) është një bazë të dhënash të përkohshme për të gjitha vizitat e tua të fundit të internetit. Ai gjithashtu përfshin u përpoqën vizita në faqet e internetit. Kjo bazë e të dhënave ruhet në pajisjen tuaj dhe mirëmbahet nga pajisja’sistemi operativ. Sistemi operativ përdor këtë memorie të kërkimeve të DNS për të ngarkuar me shpejtësi një faqe në internet.

Funksioni i një cache DNS është të mbajë një indeks të të gjitha faqeve të internetit së bashku me adresat e tyre përkatëse IP. Ashtu si lista e kontakteve në telefonin tuaj që ju lejon të kërkoni me lehtësi një person specifik dhe t’i thërrasin ata.

Një cache DNS përdoret në mënyrë që të mos e keni’duhet të mësoni përmendësh IP adresën për çdo uebfaqe.

Ndonjëherë për intimitet ose arsye teknike ju’dëshironi të fshini cache tuaj DNS. Për ta bërë këtë, duhet të përdorni komandën flush DNS.

Si funksionon cache DNS?

 • Herën e parë kur shkruani një URL si “www.google.com” pajisjen tuaj’Shfletuesi i uebit kërkon ruterin për një adresë IP për atë faqe interneti.
 • Pastaj ruteri kërkon një server DNS për adresën IP të URL-së. Pasi serveri DNS të gjejë adresën IP përkatëse, ai mund të kthejë informacionin e faqes në ruter.
 • Ruteri i dërgon informacionet në shfletuesin tuaj të internetit. Tani shfletuesi i uebit mund të shfaq informacionin për “www.google.com.”
 • URL-ja dhe adresa IP përkatëse tani ruhen në cache DNS në kompjuterin tuaj, kështu që herën tjetër që shtypni “www.google.com” në shfletuesin tuaj të internetit, ai mund të shfaq shpejt faqen përkatëse, pasi ruteri juaj nuk ka më nevojë të kërkojë nga serveri DNS për adresën IP.

ajo’si të pyesni mikun tuaj për dikë’numrin e telefonit. Pasi të vendosni numrin e telefonit në listën tuaj të kontakteve, nuk duhet të kërkoni kurrë mikun tuaj për atë person’sërish numrin e telefonit.

Në të njëjtën mënyrë ju keni një numër telefoni për secilin person në listën tuaj të kontakteve, Cache DNS në kompjuterin tuaj mban numrin që korrespondon me secilën faqe në internet që vizitoni.

Nivele të ndryshme të caching të DNS

Kur të përdorni një uebfaqe duke përdorur URL-në ose emrin e domain, kompjuteri juaj së pari përpiqet të kërkojë adresat e tyre IP brenda bazës së të dhënave të cache DNS para se shfletuesi të lëshojë kërkesën në ruterin tuaj.

Në bazën e të dhënave të cache DNS, ekziston një listë që përfshin të gjithë emrat e domain që keni vizituar në të kaluarën e fundit dhe adresat që DNS i ndau ata kur keni bërë një kërkesë. DNS caching doesn’ndodhin vetëm në nivelet e shfletuesit dhe sistemit operativ. Në një kërkim të ri DNS, procesi përfshin kontrollimin në zgjidhësin, serverin rrënjësor dhe serverin TLD. Në secilin prej këtyre hapave, ka informacione që mblidhen dhe pastaj ruhen ose ruhen për referencë ose përdorim të mëvonshëm. Whatfarë do të thotë kjo është se nëse baza e të dhënave lokale DNS ose cache DNS është e zbrazët, është e mundur që zgjidhësi të ketë një kopje të ruajtur të të njëjtit informacion. Kjo siguron që procesi i kërkimit DNS të mos ketë’filloni përsëri. Ju mund të skuqni cache DNS në nivele të ndryshme.

Whatfarë është helmimi në cache DNS?

Një cache DNS është e ndotur ose e helmuar kur keni emra të domain ose IP të paautorizuar duke u futur në të.

Ky helmim shoqërohet më shpesh infeksione nga viruse kompjuterike, malware ose sulme rrjeti që vendosin shënime të pavlefshme të DNS brenda bazës së të dhënave të cache. Herë pas here, helmimi nga DNS mund të ndodhë kur korruptohet për shkak të aksidenteve administrative ose ngjitjeve teknike.

Kur ka helmim DNS, ajo ridrejton kërkesat e klientit ose shfletuesit në destinacione të gabuara dhe ka shumë të ngjarë, këto destinacione janë faqe interneti me qëllim të keq ose site plot me reklama. Nëse një sulmues, për shembull, ridrejton kërkesat për www.gmail.com në një faqe interneti të maskuar si një faqe në internet Gmail, mund të përfundoni duke provuar një sulm phishing. Kur keni çështje të lidhjes në internet me kompjuterin tuaj ose po përpiqeni të zgjidhni një çështje të helmimit në cache, mund të merrni parasysh një skedar DNS për të fshirë, rivendosur ose pastruar bazën e të dhënave. Ju mund të skuqni kasetat DNS Mac ose Windows nëse ato janë helmuar.

Pse duhet të skuqni cache DNS?

Skuqja fshin të gjitha shënimet në bazën e të dhënave të cache. ajo heq çdo regjistrim të pavlefshëm që mund të jetë i pranishëm në bazën e të dhënave DNS. Kjo e detyron pajisjen tuaj të dërgojë përsëri një kërkesë në ruterin tuaj për të pyetur serverin DNS që rrjeti juaj është vendosur të përdorë për të kërkuar adresën IP herën tjetër kur vizitoni këto faqe interneti. Baza e të dhënave do të ribotohet me adresat IP.

Ka shumë arsye pse dëshironi të ndizni DNS.

 • Ju mund të dëshironi hiqni historinë tuaj të shfletimit pasi që kushdo që ka qasje në pajisjen tuaj është në gjendje të kontrollojë cache DNS dhe të zbulojë se cilat faqe në internet keni vizituar kohët e fundit.
 • Ju mund të dëshironi zgjidh çështje të lidhjeve të këqija. Nëse keni pasur një virus ose malware që futur hyrje të pavlefshme të IP-ve në kompjuterin tuaj, mund t’i hiqni ato duke skuqur DNS.
 • Flushing cache DNS mund vendosmëria bajat çështja e përmbajtjes nëse, për shembull, një faqe interneti zhvendoset në një server tjetër.

Si të skuqni DNS në Windows OS

Para se të skuqni DNS në Windows, duhet të mbyllni shfletuesit e internetit dhe aplikacionet që janë të hapura në kompjuterin tuaj.

 1. Hapni komandën tuaj të shpejtë të Windows duke shtypur Windows dhe “R” ose duke zgjedhur “fillim” menynë pastaj hyrjen “cmd” brenda fushës së tekstit të kërkimit.
 2. Pastaj klikoni në “hyj” kyç në tastierë. Në komandën e shpejtë, ju shkruani “ipconfig / flushdns” dhe pastaj shtypni “hyj” sërish kyç Së shpejti, do të shihni Windows që shfaq një mesazh si kjo “Skuqi me sukses Cache Resolver DNS.” Kur shfaqet mesazhi, do të thotë që DNS është skuqur dhe të gjitha shënimet janë fshirë.
 3. Ju mund të kontrolloni cache të zgjidhësit të DNS për të parë nëse ka ndonjë hyrje ose IP duke hyrë “ipconfig / displaydns” brenda komandës së shpejtë dhe pastaj klikimi i “hyj” kyç në tastierën tënde. Kjo do t’ju lejojë të konfirmoni se hyrjet në cache DNS në të vërtetë janë fshirë ose dëbuar jashtë. Nëse ajo’Një proces i skuqur Linux, DNS, ai gjithashtu do të jetë i ndryshëm.

Si të skuqni DNS në Mac OS

Skuqja e cache DNS në një sistem operativ Mac varet kryesisht nga versioni i OS që keni instaluar në kompjuterin tuaj. Do të ketë disa ndryshime të vogla me komandat që duhet të futni për të ndezur DNS. Për të ndezur hyrjet DNS, duhet të mbyllni shfletuesin dhe të dilni nga aplikacionet e tjera që funksionojnë.

 1. Hapni kompjuterin tuaj’dritarja terminale.
 2. Nëse kompjuteri juaj po funksionon në Lion (Mac OS X 10.5, 10.6, ose 10.7), do të futni këtë komandë “dscacheutil – lëpushkë” dhe pastaj shtypni “kthimi” Celës.
 3. Nëse jeni duke përdorur Mac OS X 10.4 Tiger, do t’ju duhet të futni këtë komandë “i kërkuar – flluskë” dhe pastaj shtypni “kthimi” Celës.
 4. Nëse jeni duke përdorur Mac OS X Leopard, ju përdorni këtë komandë “sudo dscacheutil – lëpushkë”.
 5. Për Mac OS X Yosemite dhe versionet e mëvonshme, mund të përdorni komandën “udnsflushkolla të zbuluara sudo.”

Shtë gjithashtu e mundur që ju të fshini cache në një shfletues, për shembull, duke përdorur procesin e skuqjes Chrome të DNS.

Si të skuqni cache DNS në Linux

Nëse përdorni një sistem operativ Linux, “Daemon NSCD” ndihmon në menaxhimin e cache DNS. Zakonisht, rifillimi i daemonit NSCD mund të skuqet cache DNS. Ka edhe ndërtime të tjera Linux që funksionojnë në BIND ose DNSMASQ. Për të ndezur DNS në këto ndërtime, do të përdorni komanda të ndryshme.

 1. Për shembull, për të skuqur cache NSCD DNS, do të duhet të futni “$ sudo / etj / nis.d / nscd rinisni” dhe pastaj shtypni “hyj” ose “kthimi” Celës. Kur NSCD do të rindizet, DNS është skuqur. Mund të futni edhe këtë komandë “# shërbimi nscd rinisni” do të funksionojë në të njëjtën mënyrë.
 2. Nëse dëshironi të skuqni cache DNSMASQ DNS, do të përdorni komandën “$ sudo / etj / nis.d / dnsmasq rinisni” dhe pastaj shtypni “kthimi” ose “hyj” Celës. Kur DNSMASQ do të rindizet, do të keni skuqur DNS.
 3. Në mënyrë të ngjashme, nëse doni të skuqni DNS në BIND, do të hyni “# / etj / nis.d / emëruar rinisjen” dhe pastaj shtypni “hyj” ose “kthimi” Celës. Pas rifillimit të BIND, DNS do të fshihet.

Pra, pse të skuqeni DNS për Linux? Do të pastrojë cache të vjetra ose të korruptuara dhe do të shpejtojë kompjuterin tuaj Linux.

Si të skuqni DNS në iOS dhe Android

Atje jane dy opsione që mund të përdorni për të pastruar cache DNS brenda pajisjeve iOS. Njëra është duke rindezur pajisjen tuaj iOS dhe e dyta është kalimi i pajisjes në modalitetin e fluturimit. Në pajisjen iOS, kalimi në Aeroplan Mode do të çaktivizojë plotësisht lidhjen e rrjetit deri sa ta fikni. Kjo do të skuqet DNS. Pra, për të kryer këtë proces:

 1. Shko tek “Cilësimet” në pajisjen tuaj dhe më pas aktivizoni Mode Aeroplan.
 2. Ju gjithashtu mund të ndezni DNS në iOS duke rindezur lidhjen tuaj Wi-Fi. Thjesht mbyllni plotësisht aplikacionin dhe sigurohuni që nuk është’duke vrapuar në modalitetin e sfondit. Fikni Wi-Fi në pajisjen tuaj dhe pastaj ndizni. Tani hapni aplikacionin, do të keni pastruar cache DNS.

Pra, çfarë bën DNS flush për telefonin tuaj celular? Ndihmon për të siguruar sigurinë dhe për të hequr qafat e korruptuara, të ndryshuara ose të këqija.

Si të skuqni DNS në Android

Në sistemet operative si Windows dhe Linux ose Mac, ne përdorim windows terminalë për të ndihmuar në pastrimin e cache DNS. Sidoqoftë, kur bëhet fjalë për pajisjet Android, zakonisht nuk ka terminal. Thënë kështu, është gjithashtu e thjeshtë të skuqni kasetat DNS në pajisjet që funksionojnë me Android (ai’s shumë të ngjashme me pajisjet iOS). Ju e bëni këtë duke rindezur Wi-Fi.

 1. Së pari, mbyllni aplikacionet dhe sigurohuni që të bëni’keni ndonjë që funksionon në modalitetin e sfondit.
 2. Tjetra, rinisni Wi-Fi duke e fikur dhe më pas duke e ndezur brenda pajisjes tuaj. Në rast se nuk doni të keni Wi-Fi të shkyçur, mund të merrni parasysh pastrimin e cache në aplikacionet individuale për shembull, në shfletuesin Chrome
 3. Për ta bërë këtë ju do të duhet të shkoni në “Cilësimet” pastaj te “Apps” dhe pastaj shikoni për aplikacionin që doni të ndizni cache të DNS. Tjetra, ju shkoni tek “ruajtje” dhe pastaj trokitni lehtë mbi butonin që thotë, “Pastroje memorien e përkohshme”.

që’sesi të skuqni DNS-in tuaj në pajisjet Android.

Fluturon cache DNS në Chrome

Për të ndezur DNS në Google Chrome:

 1. Së pari, do të duhet të shtypni “chrome: // neto-internals / # DNS” brenda shiritit të kërkimit.
 2. Tjetra, klikoni në butonin “Pastroni cache të hostit.” Ju mund të shihni emrat e domain që janë në bazën e të dhënave cache brenda shiritit të vendosur në pjesën e sipërme të ekranit. Zakonisht është pranë “Kapja e Ngjarjeve.”

Kur të keni pastruar cache në Chrome, do ta shihni atë numri i emrave të domain do të ndryshojë në zero. Ju mund të pastroni të dyja cache DNS dhe Sockets në mënyrë që të hiqni çdo pako që mund të mbetet. Klikoni në “Shigjeta poshtë” brenda zonës në këndin e sipërm të djathtë të shfletuesit. Kjo shigjetë ju ofron një alternative për të përdorur “Pastro Butonin e Cache të hostit.” Për të pastruar të dyja bazat dhe kasetën DNS, duhet të zgjidhni “Pastroje memorien e përkohshme” dhe “Sockets me lule.” Mos harroni se do t’ju duhet të hapni menunë përsëri sepse mbyllet kur zgjidhni një. Kjo është mënyra se si të bëni një skuqje DNS në Chrome.

Flakimi i cache DNS në Firefox

Për të fshirë cache DNS në Firefox:

 1. Së pari, duhet të klikoni “hamburger” menuja që gjendet brenda këndit të sipërm të djathtë të shfletuesit
 2. Kjo do t’ju çojë në menunë kryesore ku klikoni “Cilësimet.”
 3. Tjetra, zgjidhni “intimitet” dhe pastaj zgjidhni “Qartë Tani.”

Ju gjithashtu mund të gjeni një kuti kontrolluese që mund të zgjidhni nëse keni nevojë të fshini historinë tuaj të shfletimit sa herë që dilni nga Firefox.

Flakimi i cache DNS në Opera

Nëse jeni duke përdorur Opera si shfletuesin tuaj, ka hapa për të pastruar cache të DNS.

 1. Së pari, klikoni në ikonën Opera që gjendet në fund të shfletuesit
 2. Ju pastaj shkoni në “Fshi te dhenat e shfletuara” që gjendet në “Cilësimet” menu. Pas klikimit të këtij butoni, shfletuesi do të pastrojë të gjitha cache.

Ju mund të shihni se në varësi të llojit të shfletuesit që përdorni, ekzistojnë mënyra të ndryshme të pastrimit të cache. Pra, çfarë ndodh kur skuqni DNS në një shfletues?

Kur fshini cache në shfletues, ai mund të ndihmojë në parandalimin e çdo aktiviteti me qëllim të keq dhe përmirëson performancën e shfletuesve.

Kontrollimi i cache DNS në pajisjen tuaj

Ndonjëherë, mund të ketë situata të mos funksionimit të DNS-it. Mund të zbuloni nëse keni fshirë në të vërtetë cache DNS në OS tuaj. Procesi do të ndryshojë në bazë të sistemit të OS që po përdorni.

 • Për Windows OS, mund të kontrolloni shënimet e cache të DNS duke hapur komandën e shpejtë dhe pastaj të futni këtë komandë “ipconfig / displaydns.” Kjo do të shfaqë shënimet e cache.
 • Në një Mac OS, procesi për kontrollimin e cache DNS është pak më ndryshe. Do të duhet të filloni duke hapur aplikacionin Console dhe më pas të zgjidhni pajisjen tuaj në shiritin e majtë duke hyrë në këtë komandë “ndonjë: mdnsresponder” në shiritin e kërkimit.
 • Pas kësaj, ju hapni vijën e komandës, pastaj vendosni këtë komandë “sudo killall -INFO mDNSResponder.” Kur të ktheheni në aplikacionin Console, do të keni mundësi të shihni shënimet e memorizuar DNS. Nëse i keni shpërndarë me sukses cashat DNS, keni fituar’të jeni në gjendje të shihni ndonjë hyrje brenda listës.

Fshirja e cache DNS mund të ndihmojë në shumë çështje pasi mund ta bëjë kompjuterin të jetë më i shpejtë. Sidoqoftë, e bën internetin të funksionojë më ngadalë.

Një gjë për të kuptuar është se cache përmban pjesë të faqeve të internetit që janë statike. Mund të jenë çdo gjë nga skedarët HTML në grafikë, deri tek fletët e stilit CSS. Cache juaj mban artikuj të tillë në mënyrë që kur vizitoni një faqe në internet, veçanërisht ato që vizitoni rregullisht, pajisja juaj do t’ju duhet të shkarkoni vetëm pjesët e faqeve të internetit që janë të ndryshme ose të reja.

Pjesët e vjetra, të cilat nuk kanë ndryshuar, zakonisht merren nga pajisja juaj’cache. Kështu që, do të përdorni më pak gjerësi bande në shkarkimin e uebfaqes. Ai gjithashtu do të shfaqet në ekran më shpejt. Kur fshini vazhdimisht cache-in tuaj, kjo do të thotë që kompjuteri juaj do të duhet të fillojë nga e para sa herë që vizitoni një uebfaqe, dhe kjo përfshin uebfaqe në të cilat ju qaseni shpesh. Këto janë gjëra që duhet të dini para se të ndizni DNS.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map