Què és el geofencing, com funciona, quines preocupacions sobre la privadesa?

Què és el geofencing i com funciona_ (1)


El geofencing s’il·lustra millor amb un exemple de la vida real.

Haureu sortit de BMW amb un cotxe nou i no podeu esperar a conduir. És un cotxe de luxe i teniu la intenció de gaudir cada moment de tenir-ne un … fins que ha arribat el moment d’aparcar. Abandonar el cotxe significa preocupar-se per ser-hi lladres. Afortunadament, hi ha una bona funció: el servei Trackstar de BMW, que afegeix una geofència invisible al voltant de la ubicació del vehicle.

Amb el GPS per configurar una geofence, el cotxe envia un senyal a la seva ubicació actual cada 20 segons. Si el cotxe es mou més enllà de la geofence, o si algú intenta conduir el cotxe sense les claus, BMW sap i envia una alerta. És una característica útil i, sobretot, perquè la tanca és digital, es pot configurar allà on aparqueu.

El servei Trackstar de BMW no és sinó un exemple de les empreses que utilitzen geofencing per proporcionar valor afegit als seus clients. Una tecnologia que permet l’aplicació pràctica de dades GPS, el geofencing té un potencial seriós en diverses indústries, inclosa la seguretat. Malauradament, però, també pot comportar grans problemes de privacitat si es manegen de manera incorrecta. Si us interessa el concepte, mantingueu les mans al volant: a continuació us presentem una introducció als bons i dolents de la geofinanciació

Què és una geofència?

Una geofence és una tecnologia que fa ús de les dades d’ubicació per configurar una barrera invisible al món real. Sovint la tecnologia utilitza Sistemes de posicionament global (GPS), tanmateix, també pot utilitzar altres senyals de dades incloses mòbil, wi-fi i RFID. No podeu veure ni sentir res al passar per una geofència, però si porteu un dispositiu connectat, el sistema sap quan entra o sortiu de la frontera electrònica. Penseu en ells semblants a les tanques elèctriques invisibles, populars pels propietaris canins, per sort sense el xoc. La geofència ”funciona en un sol dispositiu i tria una sèrie de punts d’ubicació propers per crear un límit artificial. A continuació, es connecta amb les xarxes disponibles, com ara Internet mòbil o sense fils, per intercanviar senyals amb altres dispositius. Si un dispositiu està emetent la seva ubicació a prop del límit, la geofence pot identificar si es troba dins o fora de les coordenades, i fer un senyal perquè es produeixi una acció programada.

Si bé el GPS pot establir la nostra ubicació al món, la geofenetització es centra en el lloc on estem a prop de llocs de referència virtuals. Combinats amb altres aplicacions per suportar alertes o comandes específiques, els dispositius digitals tenen una forma completament nova d’interaccionar amb el món físic. Esteu a prop d’una botiga o centre de serveis específics? Conduint per la biblioteca amb un llibre en retard al cotxe? Els nens han sortit fora del barri? Geofencing permet als usuaris definir els límits geogràfics sense objectes ni símbols físics.

Les geofències es poden configurar al llarg de límits específics o simplement en un radi específic més enllà d’un punt donat.

Usos populars

La tecnologia de geofencing està creixent ràpidament en aplicacions. D’acord amb la firma de màrqueting basada a Nova York, C Web’s PR Web, Interact Màrqueting ofereix ara als clients la possibilitat de publicar anuncis de bàners basats en geofencing. La idea sens dubte és atractiva: imagina que un client obté alertes sobre les noves vendes de la primavera de Macy quan només hi ha un carrer. De sobte, l’usuari no sap res del fet; saben una bona oferta a poca distància a peu de la ubicació actual. Per a molts, aquest tipus de màrqueting aconsegueix als clients la porta i molt més llest per comprar. Centrat en ubicacions físiques, el geofencing és una tendència virtual que poden aprofitar les botigues de maons i morters.

Podeu llegir més informació sobre l’ús de geofenanciament dins d’aplicacions aquí.

El màrqueting no és l’únic ús pràctic per geofencing. Altres exemples populars de maneres en què les organitzacions i els individus poden utilitzar el geofencing són:

 • Recordatoris personals per realitzar determinades tasques en la zona
 • Dispositius intel·ligents, com els termòstats que ajusten la temperatura quan el resident entra a casa seva
 • Alertes de seguretat quan es mouen els articles, com el Trackstar de BMW
 • Promoure ofertes de restaurants o impulsar negocis entrants. Penseu a orientar-vos als anuncis on els futurs clients penseu fer el sopar, com ara concerts, teatres o quioscos d’entrades
 • Fer que algunes mascotes, com ara gats o gossos, siguin encara als seus barris respectius
 • Fer el seguiment dels enviaments, fer el seguiment de la logística i de l’horari d’entrega
 • Mantenir els drons allunyats de l’espai aeri restringit
 • Missatges de seguretat per als turistes quan passegen massa a prop de llocs de referència perillosos
 • Alertes de pares de nens petits si surten de casa o si els nens més petits surten del barri

Utilitzant geofencing per millorar la seguretat cibernètica

Un dels usos creixents per geofencing és la capacitat d’afegir un nou nivell de seguretat de la informació. Igual que una tanca física pot oferir un nivell de seguretat al voltant dels perímetres físics, el geofeniment pot augmentar el control sobre l’accés als actius digitals.. Una geofència ofereix un altre nivell d’autenticació d’usuaris verificant on es troben. Pot restringir l’accés de l’usuari verificant que l’usuari es connecta en una ubicació física prèviament aprovada.

L’ideal és que el geofencing sigui un element d’autenticació de múltiples factors. La tecnologia no és una bala de plata de seguretat, però pot mantenir la vostra organització un pas endavant. Per exemple, una geofence no impedirà que un pirata informàtic o un empleat accedeixi a informació privilegiada. Tanmateix, què passa si algú té accés privilegiat des d’una ubicació remota? Què passa si un pirata informàtic accedeix a un compte mitjançant phishing? Si s’utilitza una geofence es pot alentir i aturar el seu progrés enviant una alerta o bloquejant l’accés des de fora dels perímetres acceptables. Això és particularment efectiu si s’estableixen limitacions a zones detallades, en lloc de tot l’accés de ciutats o països especificats.

Com Michael Abboud escriu per a Medium:

“La combinació de geofencing i autenticació multi-factor proporciona capes de seguretat afegides que són extremadament difícils d’infiltrar.”

El geofencing també pot limitar la compartició social a les xarxes populars. Els usuaris de la xarxa de compartir fotos Flickr, per exemple, poden configurar una geofence per limitar l’intercanvi de fotos als amics d’una determinada regió. Aquestes funcions poden resultar reconfortants per a aquells que vulguin relacionar-se amb la comunitat local, però es preocupen de compartir les seves imatges amb el món.

Preocupació sobre la privadesa

En aquest moment, el geofencing probablement sembla força atractiu. La tecnologia pot oferir una millor seguretat, un compromís amb els clients i estar atent a les situacions que no pugueu. Abans de saltar a bord amb geofencing per al vostre producte o empresa, però, tingueu en compte que la tecnologia no té problemes. En particular, el seu la privadesa de l’usuari pot estar en risc.

Fent un seguiment d’on som respectius d’objectes físics o fites, el geofencing pot recopilar més dades personals sobre l’usuari que tenia la intenció inicial. No només la tecnologia sap on som: ve “amb quins llocs interactuem”. Una geofence instal·lada a prop d’un hospital que registra visites periòdiques pot indicar problemes de salut o de persones estimades en cures intensives. El geofeniment dels llocs de culte circumdants pot indicar preferències religioses, mentre que la proximitat a una discoteca LBQT + pot suggerir una orientació sexual.

Pitjor, a més del seguiment, es pot desencadenar la geofence per provocar danys mentals quan es creuen les línies. Un exemple principal és la disputa del fiscal general de Massachusetts amb Copley Advertising. Copley va establir geofencing al voltant de les clíniques de salut reproductiva de les dones, Copley després va enviar anuncis i missatges dirigits a les dones, inclosos “Teniu eleccions” i enllaços a alternatives contra l’avortament. Copley va enviar informació a anunciants de tercers, arriscant-se a apuntar-se amb “publicitat potencialment no desitjada basada en inferències sobre [la seva] condició mèdica o física íntima, sensible i íntima”.

Si teniu en compte un servei de geofencing, comproveu primer la legislació de privadesa aplicable. Hi ha limitacions en la recollida o l’ús de dades? Necessiteu el consentiment d’individus o garanties particulars? Els clients desinteressats poden abandonar el servei? En algunes àrees, com ara Europa, el geofencing només es pot permetre quan els usuaris desconnectin i acceptin utilitzar el servei abans del desplegament..

Altres obstacles

A més dels problemes de privacitat, es produeixen altres problemes amb un ús excessiu de geofensament. TSheets, una divisió de llibres de llibres ràpids, recorda amb raó l’exemple d’un Starbucks a Nova York amb geofencing per enviar anuncis orientats cada vegada que un usuari passeja per Starbucks. Sona bé … fins que us adoneu que una configuració d’aquesta manera enviaria notificacions excessives per a cada passeig, en última instància irritant l’usuari.

Segons la seva configuració, els usuaris també podran navegar per la vostra geofence sense tenir-ne coneixement. El geofencing pot utilitzar diferents dades de geolocalització per determinar si un usuari es troba dins o fora de la tanca, incloses les dades GPS o una adreça IP. Què passa si l’usuari desactiva el GPS i emmascara la seva adreça IP amb una VPN? Això és particularment cert per als serveis que intenten limitar l’accés en línia per país. Business Insider assenyala que el servei de reproducció popular Netflix continua lluitant amb serveis de proxy que permeten accedir al contingut dels EUA des de fora del país. Si totes les dades de geolocalització estan desactivades o presenten una adreça falsa, és possible que la geofence no pugui identificar qui arriba, qui surt, o si ha d’enviar una alerta.

Puc desactivar la geofenanciació?

De manera individual, la nostra capacitat per desactivar la geofensació es pot limitar a les lleis de privadesa locals o a la finalitat de la geofència original. Tanmateix, per a individus, hi ha algunes opcions per limitar quan les geofences poden veure les vostres anades o sortides.

 1. Comproveu la configuració d’ubicació del dispositiu. Si desactiveu el seguiment d’ubicacions, com ara les dades del GPS, es limitarà com us pot identificar una geofència. Per a alguns dispositius, com ara marques particulars de telèfons intel·ligents, es pot fer un canvi de configuració d’ubicació. Per a altres dispositius, potser haureu de limitar l’aplicació de seguiment de dades GPS mitjançant aplicació. També podeu desactivar la ubicació de tots els senyals entrants o sortints, com ara a través del “mode avió”; Tingueu en compte que el mode avió també desactivarà les dades mòbils, les connexions wi-fi i les trucades entrants.
 2. Doneu un cop d’ull a les vostres aplicacions. La major part del geofeniment realitzat amb finalitats comercials, com la publicitat, es manifesta mitjançant aplicacions integrades a través de notificacions. Algunes funcions de geofencing requereixen que l’aplicació específica d’una botiga funcioni. Si teniu diverses aplicacions per a botigues, serveis o interaccions periòdiques, consulteu la configuració per veure si podeu “desactivar” la publicitat de geofencing o les alertes..
 3. Penseu en una VPN. Fins i tot amb el seguiment d’ubicació desactivat, una geofència pot establir encara la vostra ubicació general mitjançant l’adreça IP única del dispositiu. Les VPN permeten amagar la vostra adreça IP xifrant dades i canalitzant-la a altres regions.

Usos futurs

Hi ha alguna sol·licitud de geofence que encara no estigui en ús? Indiscutiblement. Com que més dispositius es connecten a Internet de les coses, hi ha més possibilitats d’identificar els elements per ubicació. La infraestructura que suporta geofencing és fàcilment disponible i, efectivament, omnipresent en l’edat dels dispositius intel·ligents. Això fa que qualsevol pugui aprofitar la geofinanciació per a diversos propòsits. Altres zones que poden veure adaptacions al geofencing inclouen:

 • Transport de camions, magatzems i altres serveis logístics
 • Funcions de seguretat, com ara armes de foc que només funcionen en un lloc definit
 • Gestió de la vida salvatge i la ramaderia domèstica
 • Controls atmosfèrics de l’hospitalitat. Permetre que determinades tecnologies s’encenguin o es redueixin en funció de la ubicació del client

A més, poden haver-hi propòsits futurs que es despertaran a mesura que s’afegeix geofeniment a altres tecnologies encara per desenvolupar, o formes no vistes de la tecnologia mateixa. Tot i que aquest article examina les adaptacions actuals, pot ser que geofencing 2.0 sigui a la vorera.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me